В пет софийски болници започват прегледи за ендометриоза

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7682673 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В пет софийски болници започват прегледи за ендометриоза, които ще се извършват през целия месец октомври, предава БНР.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие. Симптомите са разнообразни и затрудняват диагностицирането.

„Целите на кампанията са точно за навременна диагностика. От нашия опит и от жените, които контактуваме, виждаме, че има една симптоматика, която много често се пренебрегва, тъй като в нашето общество често е налагано мнението, че е нормално да има болезнена менструация и някои симптоми се пропускат. И жените разбират твърде късно, че всъщност имат ендометриоза - реално тогава, когато започнат да правят опити за забременяване“, каза Мария Георгиева - председател на настоятелството на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“

Записването за прегледите е на телефоните на клиниките: Медицински комплекс „Д-р Щерев“, МБАЛ „Надежда“, Университетска Акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, Втора САГБАЛ „Шейново“, Adella Fertility, като повече информация може да бъде получена на сайта endometriosis.bg.

Хирургично лечение при по-тежките случаи на ендометриоза

„Много често след хирургична намеса се налага хормонално лечение, което обикновено трае няколко месеца, но за съжаление често виждаме, че след хормоналното лечение има рецидиви. Много жени се оплакват реално от рецидив на ендометриоза и затова казваме, че в дългосрочен план няма лек. Има едно хормонално лечение, което потиска симптомите, но не дава желания резултат към излекуване“, обясни тя.

Профилактиката и посещението на гинеколог са важни.

„В разговор с лекари сме стигнали всъщност до извода, че профилактиката - ходенето на гинекологичен преглед поне веднъж или два пъти в годината, може да хване една ранна симптоматика на някакъв проблем. Не само ендометриоза, но всяко едно друго гинекологично заболяване“ допълни Мария Георгиева.

„Все още няма реално потвърдена теория. Една от теориите е реално за ретроградна менструация. Другата теория е за имунна дисфункция. Между другото напоследък излязоха няколко изследвания по темата за имунитет и дисфункция на имунитета като причина за поява на ендометриоза. Има и други, генетични всъщност, теории за възникването на ендометриоза, но за съжаление все още няма потвърдена теория и тъй като не се знае теологията на болестта, съответно лечението за момента е много неефективно“, каза Мария Георгиева.

При ендометриозата се наблюдава хормонален дисбаланс. „Като цяло болестта се развива при някои жени доста наистина бурно, но при други жени е с по-леки темпове, но в крайна сметка води до много сериозни поражения върху репродуктивния апарат на жената. И в този смисъл прогресиращо може да засегне не само репродуктивния апарат, но и да стигне до други органи. Например пикочен мехур, дебело черво, може да се засели, включително има случаи на заселване на ендометриоза върху белия дроб.“

Световната статистика показва, че 30-40 % от жените с ендометриоза имат проблеми със стерилитет.

„Има много жени с ендометриоза, които все пак успяват да забременеят и да родят здрави деца. Безплодието не е на 100 процента категорично при жени с ендометриоза. Познаваме много такива жени, които дори не са знаели, че имат ендометриоза и всъщност забременяват и раждат“, каза Мария Георгиева.

Седем специалисти от МБАЛ „Надежда“ ще провеждат прегледите.

„Ние от болница „Надежда“ се включваме активно в кампанията на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ като тези седем специалисти са в областта не само на репродуктивното здраве, но и в оперативната гинекология. Но ендометриозата е хистологична диагноза. Тя трябва да бъде задължително постигната с тест и затова от оперативната гинекология включваме специалисти“, каза д-р Тодор Димитров, акушер-гинеколог в столичната МБАЛ „Надежда“.

Една от десет жени страдат от ендометриоза.

„Трябва още в тийнейджърска възраст да се свикне, че е необходимо ходенето на профилактични прегледи, защото колкото по-рано се открие, толкова по-малко ще бъдат последствията после за жената, за бъдещата жена“, допълни д-р Тодор Димитров.