Магнитните гривни регулират ли кръвното?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7688950 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лечението на високото кръвно налягане е трудна задача за лекарите, защото изисква точна диагноза за стадия на заболяването и непрекъснат контрол и проследяване на ефекта от лечението, което продължава цял живот. При всеки отделен болен е необходимо да се изяснят причините за появата на хипертонията, механизмите, по които се развива, и провокиращите фактори (стрес, хранене, алкохол и др.).

Задължително е използването на функционални изследвания на сърцето особено ехокардиография, лабораторни кръвни изследвания и др. за уточняване на органичните промени в организма, които определят стадия на хипертонията. Едва тогава се пристъпва към индивидуално лечение с подходящи медикаменти или немедикаментозни методи. В тях медицината не включва поставянето на магнитни гривни на ръката.

Колкото и прецизно да е поведението на лекаря, желаното понижение на кръвното може да настъпи временно или въобще да не настъпи, защото липсва активното съдействие на пациента. Пълният успех на лечението зависи в 60% от самия болен.

Поставянето на магнитни гривни има само психологичен ефект за слабоволевите хипертоници.

В моя дългогодишен опит съм проследявал многократно кръвното налягане на хора, които носят гривни, но ефект не съм отчитал. Правеше ми впечатление, че повечето от тези хора бяха с наднормено тегло и високи стойности на артериалното налягане.

Обратно, мои пациенти, някои от които на 70-75 г., изоставиха лекарствата и възстановиха до голяма степен функцията на сърцето си след стриктна диета и постоянен двигателен режим, благодарение на волята си.

Участието на хипертониците в собственото им лечение е не в носенето на магнитни гривни, а в правилното хранене, определено от лекар и още по-добре от специалист диетолог, и във всекидневното движение, като най-подходящо е ходенето пеша от 3 до 5 км, плуването, карането на велосипед и туризъм.

Чрез тази активност се намаляват стресът, безсънието, нуждата от цигари и кръвното налягане остава стабилно и неподвластно на всекидневните житейски проблеми.

Още отговори на въпроси за сърцето в рубриката "5000 въпроса заз дравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона