Магнитните гривни регулират ли кръвното?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7688950 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лечението на високото кръвно налягане е трудна задача за лекарите, защото изисква точна диагноза за стадия на заболяването и непрекъснат контрол и проследяване на ефекта от лечението, което продължава цял живот. При всеки отделен болен е необходимо да се изяснят причините за появата на хипертонията, механизмите, по които се развива, и провокиращите фактори (стрес, хранене, алкохол и др.).

Задължително е използването на функционални изследвания на сърцето особено ехокардиография, лабораторни кръвни изследвания и др. за уточняване на органичните промени в организма, които определят стадия на хипертонията. Едва тогава се пристъпва към индивидуално лечение с подходящи медикаменти или немедикаментозни методи. В тях медицината не включва поставянето на магнитни гривни на ръката.

Колкото и прецизно да е поведението на лекаря, желаното понижение на кръвното може да настъпи временно или въобще да не настъпи, защото липсва активното съдействие на пациента. Пълният успех на лечението зависи в 60% от самия болен.

Поставянето на магнитни гривни има само психологичен ефект за слабоволевите хипертоници.

В моя дългогодишен опит съм проследявал многократно кръвното налягане на хора, които носят гривни, но ефект не съм отчитал. Правеше ми впечатление, че повечето от тези хора бяха с наднормено тегло и високи стойности на артериалното налягане.

Обратно, мои пациенти, някои от които на 70-75 г., изоставиха лекарствата и възстановиха до голяма степен функцията на сърцето си след стриктна диета и постоянен двигателен режим, благодарение на волята си.

Участието на хипертониците в собственото им лечение е не в носенето на магнитни гривни, а в правилното хранене, определено от лекар и още по-добре от специалист диетолог, и във всекидневното движение, като най-подходящо е ходенето пеша от 3 до 5 км, плуването, карането на велосипед и туризъм.

Чрез тази активност се намаляват стресът, безсънието, нуждата от цигари и кръвното налягане остава стабилно и неподвластно на всекидневните житейски проблеми.

Още отговори на въпроси за сърцето в рубриката "5000 въпроса заз дравето" на сайта 24zdrave.bg