Как да се предпазим от рак на гърдата: 3 метода за превенция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7690951 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ракът на гърдата се диагностицира най-често при нежния пол. Възрастта, плътността на гърдите, генетичните изменения, предишни лечения с лъчетерапия и случаи на рак на гърдата в семейството увеличават шансовете от болестта, пише CNN.

Има няколко начина да се предпазите от рак на гърдата.

Намалете риска 

Гените и възрастта са фактори, които не могат да се избегнат, затова може да предотвратите рака на гърдата, като се стремите към здравословен и балансиран начин на живот.

Поддържайте теглото си в оптимални граници, спортувайте редовно и говорете с личния си лекар за рисковете от приемането на орални контрацептиви и от подлагането на хормонална терапия.

Проучвания показват, че алкохолът повишава риска от рак на гърдата. Лекари препоръчват да се избягва консумацията на алкохол или да се намали значително.

Познавайте симптомите

Често се препоръчва на жените да обръщат внимание в случай на бучки в тъканта на гърдите.

Други по-малко известни симптоми са зачервяване, изменения във формата на гърдата, отделяне на секрет от зърното – различен от кърма, болки в гърдата, лющене на кожата.

Тези признаци не са сигурна индикация за рак на гърдата. Посетете лекар, ако забележите промени в състоянието на гърдите си, за да обсъдите симптомите.

Преглеждайте се редовно

Някои жени са диагностицирани с рак на гърдата, след като забележат симптоми, но много жени със заболяването изобщо нямат такива. Ето защо е жизненоважно да си правите редовни прегледи с мамограф.