Умората ми може ли да е от вируса на Епщайн-Бар?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7705275 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Дълго време се смяташе, че възможна причина за т.нар. синдром на хронична умора е инфекцията с Епщайн-Бар вируса (ЕБВ). Той разболява от мононуклеоза.

При този синдром има следните оплаквания: обща отпадналост, мускулна умора, съпроводена с мускулни и ставни болки, слабо повишена температура, нощно потене, нарушен сън, чест фарингит, чувствителни лимфни възли, ускорен пулс, болки в гърдите, отслабване (но в някои случаи - напълняване), главоболие, разсеяност, депресия и влошена памет.

Повечето болни смятат, че това е от преболедувана вирусна инфекция с клинична картина, близка до тази на мононуклеозата. Синдромът на хронична умора може да има значителна продължителност - от 6 до 24 месеца, после отзвучава спонтанно. Освен на данните за предхождащо вирусно заболяване хипотезата за връзка между синдрома и ЕБВ се основава и върху наличието на високи титри на серумните антитела срещу ЕБВ. Както и на факта, че този вирус се запазва в латентно състояние в организма.

Задълбочени проучвания обаче не потвърждават тази хипотеза. Те доказват, че ЕБВ инфекцията поначало е много широко разпространена и че над 90% от всички възрастни имат серологични данни (серумни антитела), сочещи прекарана в миналото или наскоро инфекция. При това процентът на положителните за ЕБВ е еднакъв при хората със синдром на хронична умора и при здравите.

За поддържане на високи титри на антителата повмага и реактивирането на латентната инфекция при оздравели. В редки случаи има тежки хронични ЕБВ инфекции, които винаги са във връзка с други болести (имунодефицитни, вкл. СПИН и някои злокачествени). Но тогава клиничната картина е друга, не като при хроничната умора.

Още отговори на читателски въпроси вижте в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Манчестър Сити" Габриел Жезус отново е свободен мъж. Той се раздели с гаджето си Фернанда Куироз след едва няколкомесечна връзка. Красивата моделка и нападателят заживяха заедно в именито му в Чешир през октомври. Те започнаха да се срещат през лятото. След това тя се премести в Англия от Бразилия, за да бъде с 22-годишния играч

350 бона приблизително ще влязат в касата на "Левски" от дербито с ЦСКА-София. Парите са от продадените билети и карти за мача. Двубоят е днес от 14,45 ч. на Националния стадион. Феновете на "сините" изкупиха предвидените за тях пропуски в секторите "А" и "Б". Тези за централната трибуна свършиха първи. Тяхната цена бе между 15 и 30 лв

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба Иво АНГЕЛОВ Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе. Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й