Умората ми може ли да е от вируса на Епщайн-Бар?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7705275 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Дълго време се смяташе, че възможна причина за т.нар. синдром на хронична умора е инфекцията с Епщайн-Бар вируса (ЕБВ). Той разболява от мононуклеоза.

При този синдром има следните оплаквания: обща отпадналост, мускулна умора, съпроводена с мускулни и ставни болки, слабо повишена температура, нощно потене, нарушен сън, чест фарингит, чувствителни лимфни възли, ускорен пулс, болки в гърдите, отслабване (но в някои случаи - напълняване), главоболие, разсеяност, депресия и влошена памет.

Повечето болни смятат, че това е от преболедувана вирусна инфекция с клинична картина, близка до тази на мононуклеозата. Синдромът на хронична умора може да има значителна продължителност - от 6 до 24 месеца, после отзвучава спонтанно. Освен на данните за предхождащо вирусно заболяване хипотезата за връзка между синдрома и ЕБВ се основава и върху наличието на високи титри на серумните антитела срещу ЕБВ. Както и на факта, че този вирус се запазва в латентно състояние в организма.

Задълбочени проучвания обаче не потвърждават тази хипотеза. Те доказват, че ЕБВ инфекцията поначало е много широко разпространена и че над 90% от всички възрастни имат серологични данни (серумни антитела), сочещи прекарана в миналото или наскоро инфекция. При това процентът на положителните за ЕБВ е еднакъв при хората със синдром на хронична умора и при здравите.

За поддържане на високи титри на антителата повмага и реактивирането на латентната инфекция при оздравели. В редки случаи има тежки хронични ЕБВ инфекции, които винаги са във връзка с други болести (имунодефицитни, вкл. СПИН и някои злокачествени). Но тогава клиничната картина е друга, не като при хроничната умора.

Още отговори на читателски въпроси вижте в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",