Кога се отлага ваксинация?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7709601 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Имунизационните календари по света са много сходни. Децата трябва да се ваксинират в ранна възраст срещу туберкулоза, детски паралич, хепатит В, дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, заушка, рубеола.

Това не е случайно. Те са опасни болести и могат да причиняват тежки увреждания, дори да убиват. Затова е важно децата да бъдат имунизирани, и то навреме.

Има и обстоятелства, които налагат да се отлижи поредната ваксина. Решението трябва да вземе лекар. То не е лесно, защото всяко отлагане крие риск детето да се зарази и да се разболее.

От друга страна, несъобразяването с противопоказания също е риск и никой лекар няма право да го пренебрегне. По тези причини от много голямо значение е те да бъдат професионално преценени, без да се омаловажават, или обратно - преувеличават.

Всички остри болести - също заразните и хроничните в стадий на обостряне или декомпенсация, налагат отлагане на имунизациите. При имунодефицитни състояния при някои болести или при лечение, което потиска имунитета, се отлага прилагането на живи ваксини. Но останалите могат да бъдат направени. Има и противопоказания само за отделни ваксини, например ако има алергична реакция към някоя съставка. За някои болести един вид ваксини са противопоказани, а други са препоръчителни.

Правило в имунизационната практика е да се спазват принципите, но да се подхожда винаги индивидуално - да се преценява състоянието на човека и показанията или противопоказанията. При нужда да се търси мнението и на други лекари - педиатър, невролог, алерголог и т.н.

По-подробна консултация по тези въпроси може да се получи в Националния имунизационен център в София, бул."Янко Сакъзов" 26.

Още отговори на актуални въпроси за здравето четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милионите ти аз не щА, филър слагам си сама, пее габровката Симона Борисова Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино

Учителка удряла ученик, защото пишел бавно. 9-годишното момче учи във видинското училище "Любен Каравелов". Майка му разказва, че в средата на миналата седмица получава обаждане от учителката. "Учителката ми се обади и каза, че детето пише бавно и му се е скарала. След това детето я вбесило и тя го нашамарила", разказва Магдалена Каменова

Кралицата на домашните джуки - габровската онлайн-сензация Ваня Великова, възпя устните си в чалга песен. За това се похвали самата габровка в социалните мрежи, след като стана хит с уменията си сама да инжектира хиалурон в устните си. "Като цена излиза 3 пъти по-евтино. Занапред ще бъде така - сама ще си го купувам и поставям