Кога се отлага ваксинация?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7709601 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Имунизационните календари по света са много сходни. Децата трябва да се ваксинират в ранна възраст срещу туберкулоза, детски паралич, хепатит В, дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, заушка, рубеола.

Това не е случайно. Те са опасни болести и могат да причиняват тежки увреждания, дори да убиват. Затова е важно децата да бъдат имунизирани, и то навреме.

Има и обстоятелства, които налагат да се отлижи поредната ваксина. Решението трябва да вземе лекар. То не е лесно, защото всяко отлагане крие риск детето да се зарази и да се разболее.

От друга страна, несъобразяването с противопоказания също е риск и никой лекар няма право да го пренебрегне. По тези причини от много голямо значение е те да бъдат професионално преценени, без да се омаловажават, или обратно - преувеличават.

Всички остри болести - също заразните и хроничните в стадий на обостряне или декомпенсация, налагат отлагане на имунизациите. При имунодефицитни състояния при някои болести или при лечение, което потиска имунитета, се отлага прилагането на живи ваксини. Но останалите могат да бъдат направени. Има и противопоказания само за отделни ваксини, например ако има алергична реакция към някоя съставка. За някои болести един вид ваксини са противопоказани, а други са препоръчителни.

Правило в имунизационната практика е да се спазват принципите, но да се подхожда винаги индивидуално - да се преценява състоянието на човека и показанията или противопоказанията. При нужда да се търси мнението и на други лекари - педиатър, невролог, алерголог и т.н.

По-подробна консултация по тези въпроси може да се получи в Националния имунизационен център в София, бул."Янко Сакъзов" 26.

Още отговори на актуални въпроси за здравето четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!