Застрашени ли сте от бърнаут синдром

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7712359 www.24chasa.bg

Бърнаут или професионалното „прегаряне“ е болестта на съвремието, която засяга все повече служители през последните десетилетия. От нея страдат както мениджъри на високи позиции, така и редови работници, независимо от възнаграждението или спецификата на работата им. С този тест лесно можете да установите дали сте изложени на риск от бърнаут.

Бърнаут синдромът е психическо изтощение в резултат на хронично излагане на стрес и напрежение. Обичайно се свързва с голяма отдаденост на работата, с перфекционизъм и чувство за отговорност, но също и с прекомерни изисквания от страна на работодателя и неспособност на подложения на постоянен натиск служител да отстоява личните си интереси и нужди. Състоянието на бърнаут не е болест, но може да отключи сериозни психични и физиологични проблеми.

Ако често се чувствате на ръба на силите си, не харесвате работата и колегите си, ако напоследък сте лишени от мотивация и не виждате никаква надежда за позитивна промяна, то може би е време да се погрижите за себе си. Като начало, можете да направите този тест, който дава оценка на психическото ви състояние и дали сте изложени на риск от професионално „прегаряне”. Тестът се препоръчва от FSEAP, канадска програма за обществена подкрепа.

ТЕСТ за риска от поява на бърнаут синдром

Отбележете колко често сте изпитвали някои от следните симптоми през последните 3 месеца, като използвате следната скала за оценяване: 0 = никога; 1 = много рядко; 2 = рядко; 3 = понякога; 4 = често; 5 = много често.

1. Чувствате ли се изморени до такава степен, че дори почивката и сънят не помагат?

2. Чувствате ли се по-обезверени, песимистични или разочаровани за неща, за които преди сте били позитивни?

3. Често ли се чувствате тъжни или „празни”?

4. Имате ли физически симптоми на стрес, например: безсъние, болки в стомаха, главоболие, мигрена?

5. Имате ли проблеми с паметта?

6. Раздразнителни ли сте напоследък, лесно ли избухвате?

7. Често ли се оплаквате от: настинки, грип, хранителни алергии, алергична хрема?

8. Чувствате ли се изолирани от колеги, приятели или семейството си?

9. Трудно ли ви е да забравите за проблемите и да се отпуснете, да се забавлявате и наслаждавате на живота?

10. Чувствате ли, че напоследък постигате по-малко в работата си?

Резултати:

От 0 до 15 точки: Нямате повод за притеснения.

От 16 до 25 точки: Бъдете внимателни, възможно е да сте изложени на риск.

От 26 до 35 точки: На път сте да „прегорите”. Направете необходимите промени сега!

От 36 до 50 точки: Трябва незабавно да предприемете действия - вашето здраве и благополучие са застрашени!

Допълнителни насоки

Освен посочените в теста неразположения, често при хората, застрашени от бърнаут синдром, се наблюдават следните оплаквания: негативни мисли за работата („мразя работата си” или „не мога да понасям колегите си”), липса на емпатия и съчувствие към другите и техните преживявания, усещане, че работата е непосилно много, чувство за загуба на контрол над живота, вина, че не се справят достатъчно добре и др.

Не е нужно да изпадате в подобни състояния и да стигате до „ръба”. Има подходящи мерки, които всеки може да вземе превантивно - не е толкова трудно и си заслужава! Стресът в живота няма да изчезне без следа, но по-важното е да използвате ефективни стратегии за овладяването му, с чиято помощ да успявате да се разтоварите от напрежението и да се върнете към състоянието на баланс.

Препоръките на психолога

Д-р Десислава Безинска-Шеинкова, психолог и Шуслеров терапевт, www.psiholog-blagoevgrad.com, съветва следното:

- Емоционално и вербално освобождаване, защото задържането на емоции и думи винаги е вреда. Хората, които разрешават конфликти на момента, разговарят за проблема и описват емоциите си, много по-бързо преодоляват възникналия проблем и по-малко време остават фиксирани върху ситуацията. Това от своя страна позволява по-лесно да се отърсят от мислите за работата и така по-пълноценно да отпочинат.

- Мисълта, че „тази работа не е всичко, на което съм способен“ носи спокойствие и предизвиква човек да мечтае. Редица фактори може да станат причина, хората да смятат, че работата им е единственото, което могат да намерят. Това всъщност не е истина. Ако успее да погледне реално живота си от страни, всеки може да види, че има алтернатива, както и че никоя работа не си струва, ако е за сметка на здравето и отношенията с близките хора.

- Позитивното мислене и мечтите предпазват от професионално „прегаряне“. Четенето на книги със забавна тематика или от областта на позитивната психология, както и гледането на филми с подобна насоченост, стимулират позитивния поглед на живота и мечтите за бъдещи успехи.

- Накрая, но не и по важност, много полезни в справянето с проблема „бърнаут“ са солите на д-р Шуслер. Тъй като до голяма степен тук става дума за страх, стрес и нарушения на съня, препоръчвам соли с номера 2,5 и 7 в тяхната таблетна форма, но разтворени във вид на приятна напитка, в комбинация с втриване на Шуслеров мехлем №5 в областта на слънчевия сплит и от вътрешната част на крака при коляното.

- Препоръки към работодателите: Проблемът на професионалното „прегаряне“ до голяма степен засяга и работодателите, лишавайки ги от ценни кадри. По света е наложена практиката във всяка компания да има психолог или да се ползват услугите на външен трудов/организационен психолог. В България това все още липсва като култура и резултатите са видими – постоянно текучество на кадри, неудовлетворени служители, недоволни работодатели. Като специалист в областта „Психология на труда и професионална психодиагностика“, препоръките ми към работодателите са да потърсят услугите на психолог, за да са сигурни, че ще успеят да изградят и запазят един добър екип от хора, които не просто да работят, а да идват с желание на работа и всеки работен ден за тях да бъде малък празник.

Може ли да бъде постигнат баланс между работа и личен живот?

- Първата и най-важна насока за постигане на баланс: да се ограничи извънредният труд, който води до „прегаряне” в работата.

- Ако се чувствате претоварени на работа, не е нужно да се примирявате и да играете ролята на „товарното магаре”. Разговор с работодателя за допълнителна подкрепа и делегиране на задачи към други хора биха намалили стреса за вас. Не забравяйте, че здравето ви зависи от това!

- На финала на работния ден е добре да си определите време, след което спирате да проверявате служебния си имейл и телефон. Това е важно, за да успеете да „изключите” от работен режим и да си починете качествено.

- У дома – постарайте се да разпределите задачите поравно между всички членове на семейството. „Само аз мога да го направя, както трябва” е мислене, което натоварва допълнително с негативни емоции. Освобождаването от нуждата да контролирате всичко и да помагате на всеки е най-полезното и за вас, и за хората около вас.

- Да се научите да казате „не“ – много хора свикват да се съгласяват, защото се страхуват да не обидят някого или от чувство за вина, или за да не изглеждат неспособни и слаби. Но това постоянно „да“ в един момент започва да пречи, вместо да помага. Може да опитате да отказвате или да потърсите помощ, за да се научите как да отказвате учтиво.

- Повече грижа за себе си! Това означава: достатъчно сън и добро хранене, свободно време с любимо занимание за разтоварване, много движение, слънце и вода! Те са ключови фактори за преодоляването на негативното въздействие на стреса.