Специалисти откриха нов признак за преждевременна смърт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7715319 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Учени от Харвардския медицински институт установиха, че прекалената невронна активност, която е свързана с деменция и епилепсия, играе роля в процеса на стареене и допринася за кратка продължителност на живота, съобщи Юрик алърт.

Били анализирани гени в мозъчни тъкани на хора, които умрели на възраст между 60 и 100 години. Оказало се, че у доживелите до дълбока старост хора се наблюдава по-малка активност на гени, свързани с нервна възбуда, отколкото у починалите на 60-80-годишна възраст. Генната активност била определена въз основа на количеството транскрипти - РНК молекули, които се синтезират при експресията на гени.

Допълнителни експерименти с нематоди и генномодифицирани мишки и анализът на мозъчни тъкани на столетници показали причинно-следствена връзка между измененията при нервна възбуда и продължителността на живота.

При това ключова роля играе протеинът REST, който потиска прекалената невронна активност. Блокирането му увеличава риска от смърт.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко