Кои грипни ваксини се прилагат при алергия към яйца?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7715396 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Препаратите с доказан ефект спрямо грипните вируси, с които медицина разполага, са малко. На първо място са противогрипните ваксини - най-широко използваното и най-ефективното средство за профилактика. Наличните сега инактивирани грипни ваксини обаче не трябва да се прилагат при хора със свръхчувствителност към яйца или към някоя от другите съставки на ваксината. Техният списък е в листовката, изготвена от производителя.

За хората от рисковите групи алтернативна възможност са антивирусните противогрипни химиопрепарати. Те могат да се използват с терапевтична и с профилактична цел.

Наред с тези средства, специфично насочени срещу грипния вирус, трябва да се имат предвид и начините за предпазване от свързаните с него усложнения. Най-често усложнението след грип е бактериалната пневмония. Тя се причинява от пневмококи.

Полизахаридната 23-валентна пневмококова ваксина е препоръчителна за всички над 2-годишна възраст, които са от рисковите групи. Обичайната практика е тя да се поставя едновременно с противогрипната ваксина (с малки изключения пневмококовата се прилага еднократно).

Хората с противопоказания за имунизация срещу грип е особено важно да бъдат имунизирани поне с тази ваксина, която може да ги предпази от усложнения.

Всичко за грипа - в специална рубрика на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!