Д-р Боянов от „Пълмед“ с престижна награда от Българския лекарски съюз

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7716432 www.24chasa.bg

Началникът на отделението по гастроентерология в УМБАЛ „Пълмед“ д-р Никола Боянов получи специален приз на церемонията, организирана от Българския лекарски съюз - „Лекар на годината 2019 г.“. Неговото отличие е в категорията „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники”.

Пловдивският специалист извърши за пръв път в България перорална ендоскопска миотомия при ахалазия.

„Заболяването представлява невъзможност на долния езофагиален сфинктер да се отваря след преглъщане. Това е състояние, при което първоначално през хранопровода трудно започват да преминават само твърдите храни, в последствие и течностите. Стига се до повръщане на храната, която се е задържала, хората отслабват на килограми. Особено опасно е, ако се развие в детска възраст, защото може да доведе до изоставане в растежа. Чрез пероралната ендоскопска миотомия проблемът с храненето се преустановява и хората живеят нормален живот. Благодарение на извършената интервенция направихме изключително голям скок в българската гастроентерология“, обяснява д-р Никола Боянов.

Стандартно от един до трима на всеки 100 хиляди души страдат от ахалазия.

За приложението на иновативния метод е необходима много сериозна подготовка и от лекарите, и от здравното заведение, в което се провежда. Нужни са добре обучен екип, техническо оборудване, специализирани звена за проследяване на състоянието на пациента преди и след манипулацията.

„След предварителна подготовка, отнела около две години, в УМБАЛ „Пълмед“ посочените условия са изпълнени и планираната манипулация беше реализирана успешно“, добавя д-р Боянов.

Наградата за успешната операция бе връчена на д-р Боянов от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. На официалната церемония в навечерието на Деня на българския лекар присъстваха представители на правителството, парламента, сдруженията на частни, общински, областни и университетски болници, пациентски организации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят