Лекар на 2019 година: варненският кардиохирург проф. Пламен Панайотов

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7717349 www.24chasa.bg

Особено развълнуван съм, защото не го очаквах!

С тези думи получи приза си “Лекар на 2019 година” проф. Пламен Панайотов - началник на Клиниката по кардиохирургия към варненската Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Света Марина”. Почетното звание се присъжда традиционно от БЛС преди Деня на българския лекар, който се чества на 19 октомври, когато България отдава почит на свети Иван Рилски.

Проф. Панайотов е в клиниката от самото й създаване през 2005 г. Поканата получава, докато е на работа в Кувейт. Приема веднага. Три години по-късно оглавява клиниката, изкушен да организира дейността й и лечението по световни стандарти. Времето показва, че концепцията му работи отлично. За формирането й е допринесъл опитът му от "Пирогов", Правителствена болница, Националната кардиологична болница, специализациите в САЩ, Турция, Кувейт. С неговия опит за пациентите на целия регион, обслужван от варненската болница, стават достъпни щадящи операции и иновативни техники.

В категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и принос в развитието на специалност” заслужено признание получиха опитни специалисти от водещи болници. Това са проф. Юлиян Райнов, ръководител на Клиниката по хематология във Военномедицинската академия, началникът на Клиниката по анестезиолотгия и интензивно лечение в "Токуда" проф. Николай Младенов и проф. Иван Дечев, началник на Клиниката по урология при УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

ВМА има и втори призьор. За “Принос за развитието и утвърждаването на авторитета на съсловието” е награден проф. Любомир Алексиев от екипа на Научно-приложния център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА.

С прилагането на иновативна медицина заслужи признанието на колегията проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ “Александровска”. Той е пионер в неврогенетиката и лечението на тежки наследствени заболявания.

Отличие за развитието и прилагането на уникални техники получи пироговският ортопед-травматолог проф. Диян Енчев, който поема едни от най-тежките операции при счупвания на таза.

Колегията аплодира и награди още един лекар от Александровска болница. Оценката “Ти си нашето бъдеще” тази година е за д-р Явор Асьов, ендокринолог от екипа на Центъра по бариатрична хирургия в лечебното заведение. В същия раздел са отличени и р-р Илко Костурков, д-р Асен Асенов и д-р Михаил Вулджев.

Призьори са и д-р проф. Борислав Китов, д-р Никола Боянов, д-р Атанас Пелтеков.

За първи път лекарската организация даде и награди в нетрадиционни области.

Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева роди инциативата “Добрата дума лекува”, в която надделяха номинациите за д-р Здравко Пенков от Сливен.

Специална награда получиха и д-р Елиас Хаддад, който поради екстремна ситуация оперира на фенер, и д-р Илиян Траянов от МБАЛ в Пазарджик, под чието ръководство по чудо беше спасена родилка с амниотична емболия.

Досега приз “Лекар на годината” е присъждан на:

- хирурга акад. Дамян Дамянов

- лицево-челюстния хирург проф. Николай Янев

- специалиста по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология проф. Николай Владов

- д-р Филиз Абидин - Ахмед от спешния център в Кърджали, лекувала в екстремни условия в снежния ад през 2015 г.

- гастроентеролога и хепатолог проф. Крум Кацаров

- ортопеда доц. Бинка Попова,

- анестезиолога проф. Николай Петров

- специалиста по онкогинекология проф. Григор Горчев

- онколожката проф. Константа Тимчева

- всеотдайния общопрактикуващ лекар от Смолян д-р Алекси Деянов, който до смъртта си през 2017 г. лекува хората в труднодостъпни планински селища, въпреки че дълги години живее на хемодиализа и освен приз “Лекар на годината” за 2009 г. беше посмъртно награден с Почетния знак на Министерството на здравеопазването

- началника на ВМА в периода 2002-2013 г. дерматолога ген. Стоян Тонев (1953 - 2017)

- д-р Атанас Попов (за принос в развитието на медицината в областта на вътрешните болести), проф. Емилия Христова (педиатър неонатолог) и акад. Владимир Овчаров (професор по анатомия, хистология и цитология, дългогодишен ректор на Медицинския университет – София)

- кардиохирурга проф. Генчо Начев и дерматологът проф. Тодор Черкезов

- дерматолога чл.-кор. проф. Николай Цанков

- хирурга проф. Радослав Гайдарски

- офталмоложката акад. Петя Василева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата