Лекар на 2019 година: варненският кардиохирург проф. Пламен Панайотов

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7717349 www.24chasa.bg

Особено развълнуван съм, защото не го очаквах!

С тези думи получи приза си “Лекар на 2019 година” проф. Пламен Панайотов - началник на Клиниката по кардиохирургия към варненската Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Света Марина”. Почетното звание се присъжда традиционно от БЛС преди Деня на българския лекар, който се чества на 19 октомври, когато България отдава почит на свети Иван Рилски.

Проф. Панайотов е в клиниката от самото й създаване през 2005 г. Поканата получава, докато е на работа в Кувейт. Приема веднага. Три години по-късно оглавява клиниката, изкушен да организира дейността й и лечението по световни стандарти. Времето показва, че концепцията му работи отлично. За формирането й е допринесъл опитът му от "Пирогов", Правителствена болница, Националната кардиологична болница, специализациите в САЩ, Турция, Кувейт. С неговия опит за пациентите на целия регион, обслужван от варненската болница, стават достъпни щадящи операции и иновативни техники.

В категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и принос в развитието на специалност” заслужено признание получиха опитни специалисти от водещи болници. Това са проф. Юлиян Райнов, ръководител на Клиниката по хематология във Военномедицинската академия, началникът на Клиниката по анестезиолотгия и интензивно лечение в "Токуда" проф. Николай Младенов и проф. Иван Дечев, началник на Клиниката по урология при УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

ВМА има и втори призьор. За “Принос за развитието и утвърждаването на авторитета на съсловието” е награден проф. Любомир Алексиев от екипа на Научно-приложния център по военномедицинска експертиза, авиационна и морска медицина към ВМА.

С прилагането на иновативна медицина заслужи признанието на колегията проф. Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ “Александровска”. Той е пионер в неврогенетиката и лечението на тежки наследствени заболявания.

Отличие за развитието и прилагането на уникални техники получи пироговският ортопед-травматолог проф. Диян Енчев, който поема едни от най-тежките операции при счупвания на таза.

Колегията аплодира и награди още един лекар от Александровска болница. Оценката “Ти си нашето бъдеще” тази година е за д-р Явор Асьов, ендокринолог от екипа на Центъра по бариатрична хирургия в лечебното заведение. В същия раздел са отличени и р-р Илко Костурков, д-р Асен Асенов и д-р Михаил Вулджев.

Призьори са и д-р проф. Борислав Китов, д-р Никола Боянов, д-р Атанас Пелтеков.

За първи път лекарската организация даде и награди в нетрадиционни области.

Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева роди инциативата “Добрата дума лекува”, в която надделяха номинациите за д-р Здравко Пенков от Сливен.

Специална награда получиха и д-р Елиас Хаддад, който поради екстремна ситуация оперира на фенер, и д-р Илиян Траянов от МБАЛ в Пазарджик, под чието ръководство по чудо беше спасена родилка с амниотична емболия.

Досега приз “Лекар на годината” е присъждан на:

- хирурга акад. Дамян Дамянов

- лицево-челюстния хирург проф. Николай Янев

- специалиста по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология проф. Николай Владов

- д-р Филиз Абидин - Ахмед от спешния център в Кърджали, лекувала в екстремни условия в снежния ад през 2015 г.

- гастроентеролога и хепатолог проф. Крум Кацаров

- ортопеда доц. Бинка Попова,

- анестезиолога проф. Николай Петров

- специалиста по онкогинекология проф. Григор Горчев

- онколожката проф. Константа Тимчева

- всеотдайния общопрактикуващ лекар от Смолян д-р Алекси Деянов, който до смъртта си през 2017 г. лекува хората в труднодостъпни планински селища, въпреки че дълги години живее на хемодиализа и освен приз “Лекар на годината” за 2009 г. беше посмъртно награден с Почетния знак на Министерството на здравеопазването

- началника на ВМА в периода 2002-2013 г. дерматолога ген. Стоян Тонев (1953 - 2017)

- д-р Атанас Попов (за принос в развитието на медицината в областта на вътрешните болести), проф. Емилия Христова (педиатър неонатолог) и акад. Владимир Овчаров (професор по анатомия, хистология и цитология, дългогодишен ректор на Медицинския университет – София)

- кардиохирурга проф. Генчо Начев и дерматологът проф. Тодор Черкезов

- дерматолога чл.-кор. проф. Николай Цанков

- хирурга проф. Радослав Гайдарски

- офталмоложката акад. Петя Василева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.