Най-често потискат до мисъл за смърт конфликти с близките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7719465 www.24chasa.bg

Според съдебни лекари много от привидно нещастните случаи са опити за самоубийство.

Конфликтите с хора от най-близкия кръг са водещата причина за самоубийство в България. Това съобщи екипът специалисти по психично здраве към Националния център по обществено здраве и анализи.

Липсата на комфорт в тази най-важна комуникация подтиква 47–54% от хората, които посягат на живота си. В около 22% от случаите това са конфликтите между съпрузи или партньори.

Физическо или по-често психическо заболяване е втората водеща причина за суицидни инициативи сред българите. Почти един от 3-ма, пожелали смъртта, са имали такъв мотив. Според психиатрите обяснение на тази тенденция може да се търси в застаряването на населението.

Психичните

заболявания

са сериозен

рисков фактор

за суицидно

поведение

По данни на Световната здравна организация при повечето случаи на самоубийство към момента на извършването му са били налице критерии за поставяне на психиатрична диагноза на човека, посегнал на живота си. Най-често това са афективни разстройства, личностни разстройства, зависимост от психоактивни вещества, шизофрения. При комбиниране на няколко заболявания рискът от самоубийство значително се увеличава, обясниха психиатрите.

Сред медицинските причини много напред са емоционалните разстройства, за които е характерна бърза смяна на настроението, напрегнати взаимоотношения, импулсивност, чувство за опустошеност и безсмисленост, мисленето в тесните рамки на черно-белите оценки. От 3 до 9% е рискът от самоубийство в групата на хората с емоционално неустойчивите разстройства.

Между 10 и 22% от самоубилите се са имали алкохолна зависимост. В тази група рискът от суицидни опити е 20 пъти по-висок от средното. Близки са и данните за наркоманите.

В около 35% от случаите не се установява мотивът за суицидните действия.

Когато мисълта за смърт е провокирана от физическо заболяване, най-често това са рак, епилепсия, болести на кръвотворните органи, сърдечносъдови заболявания, болести на дихателните органи, хронични заболявания на бъбреците, ХИВ/СПИН. Рискът се увеличава и след тежки операции или трансплантация.

Въпреки създаденото усещане в обществото, че главно нищетата и липсата на препитание тласкат към самоубийство, проучванията не го потвърждават.

До 5% го правят

заради бедност

или безработица

В световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60%, самоубийството заема 10-о място като причина за смърт.

Според съдебни лекари голяма част от фаталните нещастни случаи са опити за самоубийство. Те допускат, че общият брой на жертвите в света е около 4 млн.

На всеки 40 секунди един човек губи живота си при самоубийство, съобщи доц. Михаил Околийски от офиса на СЗО в България. Затова тази година Денят на психичното здраве е под мотото “40 секунди за действие”. Фокусът върху проблема цели да повиши осведомеността за превенцията му.

От 10 г. опитите в България намаляват

От 10 години опитите за самоубийства в България намаляват. Към момента са около 10 на 100 хиляди души от населението. С тази статистика страната попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата в Европа и в света, съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Най-често опити за самоубийство правят хората в трудоспособна възраст. Често незавършените самоубийства водят до инвалидизация.

Така децата остават без родител, а близките понасят тежка психологическа травма от загубата. Понякога осъзнаването на перспективата е възпиращо, но невинаги, обясниха специалистите.

Установяването на риска от самоубийства не е приоритет единствено на психиатрите и на психолозите. Хората с мисли за оттегляне от живота значително по-често търсят консултация с лекари от други специалности. Причината е или неосъзнаване на проблема, или стигмата да бъде потърсен психиатър или психотерапевт.

Според проучванията между 45 и 70% от опиталите да се самоубият са посетили някакъв лекар две седмици преди да посегнат на живота си. Лекарите от общата практика имат сред пациентите си средно по 2 опита за самоубийство годишно и един смъртен случай на около 3,5 години.