НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия от 2020 г. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7721868 www.24chasa.bg
Бойко Пенков. Снимка Архив

Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на форум, посветен на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), цитиран от БТА. Сега това лечение се заплаща от пациента. В момента се правят изчисленията колко ще плаща Касата, каза още той и допълни, че около 2000 пациенти имат нужда от терапията. Това е моя битка от години, подчерта Пенков.

Близо 400 милиона лева повече ще има в бюджета на НЗОК за следващата година, каза за БТА заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. По думите му средствата ще се увеличат от надсъбрани здравни вноски, от увеличаването на заплатите с 10 процента, от повишаването на минималната работна заплата, както и от увеличения размер на вноската, който държавата ще плати за групите граждани, които осигурява. Бюджетът ще е около 4.7 млрд.лв., прогнозира Пенков.

Неколкократно е обяснен въпросът за заплатите на медицинските специалисти и за това кой и как ги дава, каза още Пенков и допълни, че някои от досегашните правила ще станат част от Колективния трудов договор. По думите му има мениджъри на болници, които определят заплатите "интуитивно, а не систематично, както би трябвало".

Проф. Коста Костов, пулмолог, консултант в столичната болница "Св. Анна" каза, че близо 5 на сто от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните, допълни лекарят. По думите му 55 на сто от българите, страдащи от ХОББ, не са диагностицирани, 25 на сто са с грешна диагноза, а само една пета от всички се лекуват. Проблем, според него е и това, че болестта не се търси сред младите хора, а част от пациентите са под 40-годишна възраст. Проф. Костов посочи, че близо 500 хиляди българи имат ХОББ.

В световен мащаб годишно над 3 милиона души умират заради ХОББ, каза още проф. Костов и добави, че в България има области, в които болестността е 13 на сто. Близо 50 на сто от болните от белодробен рак имат ХОББ, допълни специалистът.

Рисковите фактори за развитие на ХОББ са генетичната предиспозиция, замърсяване с фини прахови частици, тютюнопушене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Истински аграрни умения притежава Васил Найденов. Култовият изпълнител деликатно наблюдава растенията си на терасата в апартамента в София. Загърнат в тъмна роба, Кеца не пропусна и ден без да полее и да се погрижи за цветята си. Докато го прави, съседката над него стриктно наблюдава действията на изпълнителя.

Ново бебе за бившата национална състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева. Тя роди второто си момиченце на съпруга си Илия Янев. Силвия Митева спази традицията да даде специално име на своята рожба. Красавицата, която се роди с прекрасни мерки – 2,900 кг и 47 сантиметра - се казва Илея в чест на своя татко Илия

Българският футболист Андрей Гълъбинов се отдаде на пълен релакс в минерален басейн. Той посети термален извор в Алпите, а планинските върхове край него са силно заснежени. Нападателят наскоро се раздели с италианската си приятелка Наташа Чинели. Очевидно бившият национал не страда особено от този факт