Над 75% от раково болните живеят с пет години по-дълго

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7724604 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Злокачествените образувания скоро ще станат най-голямата причина за инвалидизация в Европа, каза пред пациенти и журналисти проф. Асен Дудов, медицински онколог в столична болница.

Проф.Дудов участва във форум "Как да говорим за рака - заблуди и реалност".

Иновациите в онкологията се развиват много бързо и това е причината за увеличаване на преживяемостта на пациентите, допълни лекарят. През 1990 г. 5-годишна преживяемост при пациенти с рак на гърдата е имало при 50 на сто от случаите, а сега тя е над 75 на сто, посочи проф. Дудов. По думите му все повече се използва персонализираната терапия, въпреки че малка група от пациентите не се поддават на такава терапия.

Десислава Велковска, експерт от Министерството на здравеопазването посочи, че средномесечните разходи за терапия на карцином на бял дроб, на гърда, на простата и за меланом достигат 50 процента от разходите за болнична помощ. По думите й лекарствената политика трябва да осигурява достъп на пациентите до висококачествени медикаменти.

Психологическата подкрепа от близки и колеги, вярата в добрия изход, вярата в лекарите са най-важни за успелия пациент, единодушни бяха пациенти с карцином на гърдата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",