25-годишният Петър Радев, който мечтае да е лекар, се нуждае от трансплантация

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7724664 www.24chasa.bg
Петър Радев Снимка: Личен архив

Петър Радев е 25-годишен студент по медицина от град Пловдив, който не успя да завърши, защото няколко дни преди последния му държавен изпит бе диагностициран с остра миелоидна левкемия.

Той е силен и никога не се предава, казват неговите приятели. Вече премина първия курс на химиотерапия и го понесе добре, но има нужда да продължи лечението си в Германия.

Петър Радев има спешна нужда от животоспасяваща трансплантация на костен мозък, а сумата от офертата за неговото лечение е близо 1 000 000 лева.

25-годишният Петър Радев, който мечтае да е лекар, се нуждае от трансплантация

Междувременно приятелите му са организирали в Пловдив изследвания за съвместимост за даряване на костен мозък, като само за 2 дни са се включили над 410 души.

Ето и писмото, което получихме в редакцията на "24 часа":

В търсене на бялата лястовичка

Здравейте!

Може би избрах грешното време да се свържа с Вас с желанието си да изискам гласност по един малко по-личен проблем по време на избори, когато цялото медийно влияние е насочено само към въпроса „Ще има ли, аджеба , балотаж?“ , но напоследък прозрях, че животът не чака никого и че да бъдеш млад със сигурност не ти гарантира повече от тази изключително скъпа валута – живот.

Първо искам да Ви запозная с този мой гореспоменат личен проблем и да ви попитам следното: Нашите лекари отдават младините си, че даже и животите си, за да спасят нас. Защото това е техният дълг. А кой спасява тях? Ние, обикновените хора, нямаме ли дълг към лекарите?

Пепо е на 25 и е студент по медицина в Пловдивския Медицински Университет. Пепо е на финалната права. Няма търпение да стане доктор. Видиш ли, може и доцент, че и професор. Пепо е момче, което разполага с всичките възможности на света. Млад е. Енергичен. Готов да се раздава. За мен. За теб. Но Пепо не успя да се яви на последния си държавен изпит. Сега Пепо няма крила. Някой му ги прекърши. Как? Защо? Ами, защото животът е такъв. Преди няколко месеца беше диагностициран с остра миелоидна левкемия. Еми, да де, ама животът не е такъв. Не е такъв, защото група приятели на Пепо от университета, както и от гимназия ЕГ „Пловдив“, решиха, че някак не е морално и човешко Пепо да е болен и всеки да си продължи с живота, защото, видиш ли, животът бил такъв. Същите тези младежи не се придържаха само към обещания за спасения, я на българския народ, да направя лек паралел към предстоящите избори, я в частност на един човешки живот. Напротив, действаха. И под действаха имам предвид, че няколкото акции за вземате на кръв за HLA типизация, които организираха, доведоха не само до намирането на донор на костен мозък за Пепо, но и за много други хора, в неговото положение. Искам да подчертая, че в рамките на 2 дена в акциите се включиха над 410 души (имайки предвид, че в банката за донори на костен мозък до преди това е имало само около 2000 човека). Оценъчна характеристика не бих могла да дам, не ми е в компетенцията, но анализирайки тези цифри, мисля, че говорим за революционно явление. 410 човека, които смятат, че животът не е такъв. Същите тези изключително съвестни хора, организират и социални събития в Пловдив като кино вечери, волейболни мачове и т.н., с цел даряване на средства за предстоящото лечение на Пепо в Германия за цели 1 000 000 лева. Стряскащо, нали?

Да видиш толкова хора с една цел, действащи, борещи се за спасението на един живот, да видиш как в свят на отчуждение, в свят, в който с раждането на глобалните социални мрежи, някак умря човешката близост, група от хора стават буквално едно цяло в името на цел, която е по-висша от мен, от Вас, от тях самите… просто е велико. Тези хора върнаха крилата на Пепо, за да може и той да лети, да намери своя смисъл и да дари смисъл на своите бъдещи пациенти. Защото той е лекар и това е неговият дълг.

Поздрави,

Мелтем Сарова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",