Някои замърсители улесняват развитието на метастази на рака на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7725446 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Устойчиви замърсители, като например диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят появата на метастази на рака на гърдата, сочат предварителните резултати от изследване, цитирани от Франс прес.

То е извършено от екип под ръководството на Ксавие Кумул от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания. Наличието на намиращи се на разстояние от първоначалния тумор метастази е знак за агресивен рак, отбелязаха от института.

Когато са открити метастази, шансът да се оцелее 5 години след поставяне на диагнозата е едва 25 процента, докато ако е засегната единствено гърдата, вероятността да се оцелее е 99 процента, а при положение че са засегнати и лимфните възли - 85 процента, предаде БТА.

Неотдавнашни проучвания наведоха на мисълта, че излагането на устойчиви органични замърсители, които се натрупват в хранителната верига, е рисков фактор за рак на гърдата. За да преценят въздействието на устойчиви органични замърсители върху нивото на агресивност на рака, учените изследвали концентрацията на диоксини и полихлорбифенили в проби от мастна тъкан около раково образувание на гърдата у 91 жени. Биологичният и статистически анализ разкрил връзка между намиращите се на разстояние от първоначалния тумор метастази и наличието на диоксини в мастна тъкан у жени с наднормено тегло. У всички участнички концентрацията на диоксини и полихлорбифенили изглежда е свързана с големината на тумора и със стадия на раковите метастази в лимфните възли.

Оказало се, че жените, при които концентрацията на полихлорбифенили е най-висока, са с най-голям риск от рецидив на болестта. Колкото по-голяма е концентрацията на устойчиви органични замърсители в мастната тъкан, толкова по-агресивен е ракът, в частност у жените с наднормено тегло.

Резултатите от изследването са публикувани в Environment International.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!