Някои замърсители улесняват развитието на метастази на рака на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7725446 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Устойчиви замърсители, като например диоксини и полихлорбифенили, може да улеснят появата на метастази на рака на гърдата, сочат предварителните резултати от изследване, цитирани от Франс прес.

То е извършено от екип под ръководството на Ксавие Кумул от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания. Наличието на намиращи се на разстояние от първоначалния тумор метастази е знак за агресивен рак, отбелязаха от института.

Когато са открити метастази, шансът да се оцелее 5 години след поставяне на диагнозата е едва 25 процента, докато ако е засегната единствено гърдата, вероятността да се оцелее е 99 процента, а при положение че са засегнати и лимфните възли - 85 процента, предаде БТА.

Неотдавнашни проучвания наведоха на мисълта, че излагането на устойчиви органични замърсители, които се натрупват в хранителната верига, е рисков фактор за рак на гърдата. За да преценят въздействието на устойчиви органични замърсители върху нивото на агресивност на рака, учените изследвали концентрацията на диоксини и полихлорбифенили в проби от мастна тъкан около раково образувание на гърдата у 91 жени. Биологичният и статистически анализ разкрил връзка между намиращите се на разстояние от първоначалния тумор метастази и наличието на диоксини в мастна тъкан у жени с наднормено тегло. У всички участнички концентрацията на диоксини и полихлорбифенили изглежда е свързана с големината на тумора и със стадия на раковите метастази в лимфните възли.

Оказало се, че жените, при които концентрацията на полихлорбифенили е най-висока, са с най-голям риск от рецидив на болестта. Колкото по-голяма е концентрацията на устойчиви органични замърсители в мастната тъкан, толкова по-агресивен е ракът, в частност у жените с наднормено тегло.

Резултатите от изследването са публикувани в Environment International.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко