Д-р Сибила Маринова: Всички звена в болницата участват при донорска ситуация

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7727784 www.24chasa.bg
Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова

С работещия модел МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е водеща, казва координаторът по донорство във Велико Търново

МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново отново е водеща донорска база в България и през 2019 г. От общо 13 донорски ситуации за страната, 5 са реализирани там. По думите на координатора д-р Сибила Маринова причината нещата да се случват е в организацията, която е изградена преди години в болницата.

“С много работа

се постига този

резултат,

с учене и с мисъл. Направих си труда за анализ какво ни пречи, какво ни куца на национално ниво. Всъщност това, което ние сме направили тук, са нещата, които трябва да се направят в национален мащаб по отношение на организацията, за да тръгне системата.

Направили сме разяснение на това, което работим в цялата болница, сред всички колеги, за да знаят какво представлява мозъчната смърт, донорството и да могат да ни съдействат. В една донорска ситуация почти всички звена на болницата участват.

Направили сме организация при постъпването на един пациент с тежко мозъчно увреждане, той да бъде задължително консултиран от реаниматор”, допълва тя.

Д-р Маринова е категорична, че за да бъдат реализирани повече донорски ситуации, е важно координаторите, които работят в донорските бази, да преминават по-задълбочени обучения и не на последно място да приемат тази работа като своя кауза.

“Не всеки става за тази работа. Координаторът трябва да бъде човек, който е покрил ниво, взел е сертификат за това, има ценз. Това трябва да се промени”, смята анестезиоложката. Казва, че това е много тежък труд и не е срамно човек да получава за него някакво заплащане.

“Това са часове без сън, почивка - огромен труд е, но аз мисля, че прогреса изобщо го движи нематериалната мотивация”, подчертава още д-р Маринова.

12,5% от смъртността в интензивните отделения е вследствие на мозъчна смърт. Съпоставено с броя на реализираните донорски ситуации у нас всяка година, това на практика означава, че

мозъчната смърт

се пропуска

“Дали защото някой не е достатъчно компетентен да я разпознае, или защото не му се занимава, но се пропуска. Ако имаме по 3 случая на болница, 34 донорски бази, по 3 случая на година, това са над 100 случая на мозъчна смърт, 50% от тях да са откази, това са 50 донорски ситуации. Ние до момента имаме 13. Нали разбирате, че отказът не е причината да няма донори”, казва още д-р Сибила Маринова.

По думите ѝ през последните години бариерата е пречупена, хората са информирани, но причината за нереализирането на донорски ситуации се крие именно в липсата на организация.  

Вече 3 г. д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова сами водят информационна кампания сред ученици. Тази година в месеца на донорството отново влязоха в класните стаи на гимназистите от няколко великотърновски училища.

“Целта беше да ги провокираме

да пренесат

темата в

семейството,

защото решихме, че като им поднесем тази непозната и стряскаща тема, те, освен че ще я коментират помежду си, ще я занесат в семейството и ще я обсъждат. И бяхме прави. Много бързо това се случи. Кампанията се разрасна и излязохме извън област В. Търново.

Първата ни проява извън града беше с мотористите от Sofia Riders, най-голямата мотоорганизация в България, с подкрепа на ВМА. Три години по-късно се промени това, че хората вече знаят какво е мозъчна смърт и какво представлява донорството”, разказва д-р Маринова.

Лекарката казва, че националната програма има шанс да заработи и да подобри нещата около реализирането на донорски ситуации у нас.

“Искрено се надявам, че вървим към разрешаване на тези проблеми. Бъдещето е на принтирането на органи, но това в момента нас не ни вълнува. Тук има хора, за които днес е последен ден, те нямат това време да чакат принтиране на органи, на тях органът им трябва сега”, категорична е д-р Маринова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.