Д-р Сибила Маринова: Всички звена в болницата участват при донорска ситуация

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7727784 www.24chasa.bg
Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова

С работещия модел МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” е водеща, казва координаторът по донорство във Велико Търново

МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново отново е водеща донорска база в България и през 2019 г. От общо 13 донорски ситуации за страната, 5 са реализирани там. По думите на координатора д-р Сибила Маринова причината нещата да се случват е в организацията, която е изградена преди години в болницата.

“С много работа

се постига този

резултат,

с учене и с мисъл. Направих си труда за анализ какво ни пречи, какво ни куца на национално ниво. Всъщност това, което ние сме направили тук, са нещата, които трябва да се направят в национален мащаб по отношение на организацията, за да тръгне системата.

Направили сме разяснение на това, което работим в цялата болница, сред всички колеги, за да знаят какво представлява мозъчната смърт, донорството и да могат да ни съдействат. В една донорска ситуация почти всички звена на болницата участват.

Направили сме организация при постъпването на един пациент с тежко мозъчно увреждане, той да бъде задължително консултиран от реаниматор”, допълва тя.

Д-р Маринова е категорична, че за да бъдат реализирани повече донорски ситуации, е важно координаторите, които работят в донорските бази, да преминават по-задълбочени обучения и не на последно място да приемат тази работа като своя кауза.

“Не всеки става за тази работа. Координаторът трябва да бъде човек, който е покрил ниво, взел е сертификат за това, има ценз. Това трябва да се промени”, смята анестезиоложката. Казва, че това е много тежък труд и не е срамно човек да получава за него някакво заплащане.

“Това са часове без сън, почивка - огромен труд е, но аз мисля, че прогреса изобщо го движи нематериалната мотивация”, подчертава още д-р Маринова.

12,5% от смъртността в интензивните отделения е вследствие на мозъчна смърт. Съпоставено с броя на реализираните донорски ситуации у нас всяка година, това на практика означава, че

мозъчната смърт

се пропуска

“Дали защото някой не е достатъчно компетентен да я разпознае, или защото не му се занимава, но се пропуска. Ако имаме по 3 случая на болница, 34 донорски бази, по 3 случая на година, това са над 100 случая на мозъчна смърт, 50% от тях да са откази, това са 50 донорски ситуации. Ние до момента имаме 13. Нали разбирате, че отказът не е причината да няма донори”, казва още д-р Сибила Маринова.

По думите ѝ през последните години бариерата е пречупена, хората са информирани, но причината за нереализирането на донорски ситуации се крие именно в липсата на организация.  

Вече 3 г. д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова сами водят информационна кампания сред ученици. Тази година в месеца на донорството отново влязоха в класните стаи на гимназистите от няколко великотърновски училища.

“Целта беше да ги провокираме

да пренесат

темата в

семейството,

защото решихме, че като им поднесем тази непозната и стряскаща тема, те, освен че ще я коментират помежду си, ще я занесат в семейството и ще я обсъждат. И бяхме прави. Много бързо това се случи. Кампанията се разрасна и излязохме извън област В. Търново.

Първата ни проява извън града беше с мотористите от Sofia Riders, най-голямата мотоорганизация в България, с подкрепа на ВМА. Три години по-късно се промени това, че хората вече знаят какво е мозъчна смърт и какво представлява донорството”, разказва д-р Маринова.

Лекарката казва, че националната програма има шанс да заработи и да подобри нещата около реализирането на донорски ситуации у нас.

“Искрено се надявам, че вървим към разрешаване на тези проблеми. Бъдещето е на принтирането на органи, но това в момента нас не ни вълнува. Тук има хора, за които днес е последен ден, те нямат това време да чакат принтиране на органи, на тях органът им трябва сега”, категорична е д-р Маринова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата