Грипът може ли да удари мозъка?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7728173 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Грипът не е безобидна болест и статистиката го доказва. Всяка година боледуват 3 до 5 милиона в целия свят и умират от 250 000 до 500 000. Грипните вируси могат да предизвикат и тежки усложнения при хора от всички възрастови групи, включително и напълно здрави преди това. Но процентът на тежките случаи, както и смъртността са най-високи при хора над 60 години.

Общо в света има около 1 милиард души, които поради възрастта си или заради хронични болести са изложени на повишен риск от тежък грип, усложнения и смърт.

Тежестта на болестта и усложненията зависят от фактори като появата на нов тип грипен вирус, на нов щам по-висока вирулентност. Най-често той е от подтип А (H3N2), и, разбира се, от състоянието на организма.

Най-чести са усложненията в долните дихателни пътища - бактериални, вирусно-бактериални и вирусни пневмонии. При засягане на сърдечно-съдовата система има исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност, миокардит, перикардит.

Усложненията в централната и периферната нервна система са енцефалит, менингит и менингоенцефалит, неврит, миелит. Високата температура, пониженото ниво на кислород в кръвта и смущенията в алкално-киселинното равновесие при грип, могат при някои болни да доведат до токсично увреждане на мозъка (енцефалопатия). В други случаи може да се развие вирусен енцефалит. При деца високата температура може да предизвика гърчове. При някои болни от грип са описани и остри психози със слухови или зрителни халюцинации.

Всичко за грипа четете на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни