Рискът от Алцхаймер се увеличава с до 75% при хората, консумиращи трансмазнини

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7728661 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Високите нива на трансмазнини в кръвта увеличават риска от развитие на Алцхаймер или друг вид деменция с до 75%.

Проучване разкрива негативните ефекти, които трансмазнините имат не само върху сърдечносъдовата система, а и върху когнитивните способности, предаде Си Ен Ен.

Проучването

Над 1600 мъже и жени от Япония, които не са страдали от деменция, са наблюдавани в рамките на 10 години, като периодично са извършвани анализи на кръвта и на начина им на хранене.

На база на резултатите учените заключили, че високото кръвно налягане, диабетът и пушенето са основните фактори, допринасящи за развитието на деменция. Учените установили още, че двамата в проучването, които са с най-високи нива на транс мазнини в кръвта, увеличават шансовете си за развитие на деменция с 52% до 74%.

Какво представляват трансмазнините

Трансмазнините се получават в резултат на промишлената обработка на течни растителни мазнини с водород, за да ги втвърди. Пример за трансмазнина е маргаринът.

Хранителната промишленост използва изключително много трансмазнини, защото производството им е евтино, имат дълъг срок на годност и придават добра текстура и вкус на храната.

Освен в пържените храни трансмазнини има в сметаната за кафе, купешките сладкиши, соленки, бисквитки, замразената пица и други преработени храни.

Сладките тестени изделия имат най-високи нива на трансмазнини, посочват учените от японското проучване. Маргаринът е на второ място по съдържание на трансмазнини, а след него се нареждат бонбоните, кроасаните, растителната сметана, сладоледът и крекерите.