Защо предимно момчета са сомнамбули?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7730943 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Сомнамбулизмът е разстройство на съня от групата на парасомниите, които са функционални разстройства с добракачествен характер. Те се срещат най-често в детската възраст и намаляват или изчезват при възрастните. За сомнамбулизма са характерни комплексни поведенчески прояви и ставане по време на дълбокия сън.

Има изразена фамилност и е по-често у момчета. Те внезапно сядат и стават по време на сън, разхождат се, най-често с втренчен, невиждащ поглед и безизразно лице, с амнезия (липса на спомен) след събуждане.

Диагнозата е трудна и отговорна, за да се отхвърли друга причина за тези прояви (тумори и травми на мозъка, епилепсия или по-редки органични увреждания). Въпреки екзотичната клинична картина - понякога с причудливи прояви, това състояние е лечимо и не представлява реална опасност за болните и за околните особено когато лечението се провежда в по-млада възраст от опитни невролози.

Още отговори на читателски въпроси за здравето четете на сайта 24zdrave.bg