Мобилни екипи поемат 100 психично болни в София

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7742120 www.24chasa.bg
Здравният зам.-министър Светлана Йорданова участва в експертна среща по проекта и каза, че в разработваната в момента национална стратегия за психично здраве е залегнала патронажната грижа и създаването на мобилни екипи, които да работят в общността.

Целта е да се лекуват в общността, а да не влизат в болница

Нов модел за психични грижи в общността вече работи в София, съобщи психиатърът д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здраве и анализи, един от координаторите на проекта. Идеята е чрез мобилни екипи, в които участват психиатър, психолог, социален работник, медицинска сестра и т.нар. експерт от опит - човек, който е постигнал контрол на психично заболяване, да отговарят на основните нужди на пациента.

В проекта участват България, Северна Македония, Черна гора, Румъния, Хърватия, Нидерландия, Германия, Испания, Молдова, както и Европейската психиатрична асоциация и Европейската психологична асоциация. Водещ партньор е института “Тримбос” - Нидерландия.

Целта е помощта да бъде получена в общността и да не се допускат психични кризи, които да налагат приемане в психиатрична клиника. Тя обаче не е алтернатива на болничната психиатрична помощ, а е липсващо звено в психиатричната помощ в България, обясни д-р Наков.

В София вече работят два екипа. Към дейността им има голям интерес от пациентите. На база опита на колегите от другите държави, включени в проекта, предвиждаме екипите да работят с 90-100 души, прогнозира психиатърът.

При необходимост членовете на мобилните групи могат да предложат подкрепа за настаняване в психиатрична болница, ако полаганите грижи и усилия за човека в общността не са достатъчни за него.

Научната част на проекта включва сравняване на състоянието на пациенти, които ще получават обичайната психиатрична помощ, а другата – от мобилните екипи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната