За 5 г. високата кръвна захар незабелязано, но тежко уврежда сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7742167 www.24chasa.bg
Доц. Яна Симова и доц. Александър Шинков съветват да не се пропускат профилактичните прегледи, за да бъдат откривани на ранен етап заболяванията.

Диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Над две трети от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана.

Особено висок риск от тежкото увреждане на сърцето имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено артериално налягане, вече са в напреднала възраст, както и жените. Това предупреди доц. Александър Шинков - специалист по ендокринология и болести на обмяната в софийската Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев”.

Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при хората с диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. Ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато и в началните си стадии кардиореналната болест може скрито да поразява органите.

Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест, могат да подобрят прогнозата на пациентите с диабет и да удължат живота им, каза на дискусия за новите подходи към захарния диабет кардиологът доц. Яна Симова. Тя допълни, че модерният алгоритъм е с малко на брой лекарства да се постига комплексен ефект за контрол на кръвната захар и едновременно с това да се ограничават уврежданията на сърцето и бъбреците. Бонус на “комплексните” хапчета е, че се ограничават ефектите на нежелано взаимодействие.

Според двамата специалисти новите терапии намаляват риска от бъбречно заболяване с 45 процента и с 30 процента пристъпите на сърдечна недостатъчност.

Това променя и международните медицински ръководства.

Днес за лечението на захарния диабет вече се препоръчва като първа линия избор на медикаменти с доказани ползи не само за основното заболяване, а и за защита от усложненията с ефект върху сърцето и бъбреците, обясни доц. Шинков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове