Икономист: 5-10% от акцизите да отиват за здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7742191 www.24chasa.bg

Зам.-министър Бойко Пенков оцени идеята като интересна.

Тенденциите в здравеопазването у нас са негативни според 70% от участниците в национално представително проучване на агенция “Тренд”. Но при реален досег със системата 39% казват, че са удовлетворени. Не са доволни 53%. Негодуванието е основно заради доплащането за лечение и лекарства, ниско качество на здравната услуга, лоша материална база. 70% от участниците в проучването посочват, че имат доверие на фармацевтите, 64% - в лекарите, 65% - в професионалистите по здравни грижи. Това съобщи на конференцията “Заедно за повече здраве” Димитър Ганев от “Тренд”. 86% от анкетираните смятат, че трябва да се увеличат парите за здраве. Те обаче отхвърлят идеята за вдигането на здравната вноска или други директни плащания от гражданите. Този очакван резултат чуха участниците във форума, организиран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

Необходим е експертен и обществен дебат за здравеопазването, обсъждане колко повече средства да се дават, как най-разумно да се разпределят, защото иновациите в здравеопазването залагат потенциал за конфликт - поддържат човешкия живот, но някои от тях са много скъпи, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че една от причините за негативизъм в обществото е, че не се сравняваме със себе си, а със старите и богати държави от ЕС.

От 1960 до 2016 г. продължителността на живота у нас се е увеличила с 5 г. благодарение на инвестициите в ранна диагноза, профилактика и лечение, изтъкна Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Той е застъпник на концепцията, че парите за здраве не са разход, а инвестиция.

Елегантен начин средствата нарастват, без да се прибягва до преки данъчни или осигурителни плащания, е, да се вдигне от 1 например на 5-10 процентът за здравеопазване, отчисляван от акцизни стоки, предложи икономистът Аркадий Шарков. Така хората, които увеличават риска за заболяване в резултат на пушене или алкохол, ще финансират евентуално лечение. Идеята е интересна, коментира зам.-министър Пенков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мениджърът на Хосеп Гуардиола - Хосеп Мария Оробит, обяви, че специалистът остава с "Манчестър Сити". Той добави, че никой от "Байерн" не е търсил клиента му. "Във футбола нищо не е сигурно - остави си все пак вратичка Оробит. - Говорих с Пеп само преди дни - миналата сряда. Всичко е същото - той се чувства добре в "Манчестър Сити"

С избирателни права във Великобритания разполага издирваният от Интерпол Пламен Галев. Името на дупнишкия мафиот фигурира в електоралните списъци в столицата Лондон, показа проверка на "България Днес" в тамошни публични справочници. В официалната информация е посочен и кварталът, където се води адресно регистриран Брат Галев

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.