Ще имам ли деца след излекуван тумор в тестиса?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7742590 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ракът на тестисите е рядък (около 12%), но е сред най-честите злокачествени заболявания на младите мъже на възраст между 20 и 35 г. Над 40 години е много рядък.

Рисков фактор е крипторхизъм (неслизане на тестиса от корема в тестикуларната торбичка). Тогава има опасност както за неслезлия тестис, така и за срещуположния нормално слязъл в торбичката тестис.

Друго условие е рак в другия тестис.

Носителството на HIV и синдромът на Клайнфелтър също са рискови фактори.

Клинично може да има оток или неболезнена бучка в тестиса, усещане за тежест, болка или втвърдяване. При напреднало заболяване може да има коремна болка, загуба на тегло, гинекомастия (увеличаване на млечните жлези), смущение при уриниране, задух, кръвохрак, главоболие или костни болки.

При диагностицирането всяка съмнителна туморна маса трябва да бъде изследвана, за да се изключи тестикуларен рак. Тъй като този рак може в 85%-90% да бъде излекуван, е от изключителна важност правилно да бъде определен хистологичният вид на тумора и стадият на заболяването, които имат голямо прогностично и терапевтично значение.

Тестикуларните тумори са две големи групи: семиномни (с по-добра прогноза) и несеминомни.

Това са едни от най-чувствителните тумори на лечение в онкологията. Само при правилна комплексна терапия може да се постигне в над 90% излекуване на болните.

Лечението започва с радикална операция в зависимост от стадия и вида на тумора и се последва от лъче- или химиолечение.

Химиотерапията проявява известна токсичност по отношение на плодовитостта. Около 25% от пациентите имат олигоспермия или нарушения в спермата още преди лечението. Почти всички пациенти са олигоспермични по време на химиотерапията. За щастие много пациенти възстановяват продукцията на сперма след завършване на лечението и излекувани могат да създават поколение. Препоръчва се да се изчака 3-4 години след края на химиотерапията за планиране на деца. За радост децата на лекуваните пациенти нямат повишен риск от вродени малформации.

Преди провеждането на химиотерапия при несеминомните тумори и при част от семиномните се препоръчва да се съхрани сперма в течен азот за евентуално ин витро оплождане, ако се наложи.

Още отговори на читатели вижте в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо