Петър Димков за кръвното налягане

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7746827 www.24chasa.bg

Кръвно налягане се нарича натискът на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Нормално максималното артериално кръвно налягане (систоличното) при жени на средна възраст е 110-115 мм живачен стълб, а при мъже 120-130 мм. Минималното (диастоличното) кръвно налягане е около 80 мм живачен стълб.

Ако се установи постоянно повишено кръвно налягане - за систоличното над 130-140 мм, а за диастоличното над 80-90 мм, говорим за повишено кръвно налягане. То е понижено, когато е под 100 мм живачен стълб.

Отклонения от 10 единици нагоре или надолу са нещо обикновено. Обаче има личности, при които кръвното налягане може да бъде по-високо или по-ниско от нормалното и при все това да не се дължи на някакви болестни причини. И относно пола съществува разлика - у жените то е по-ниско с около 10-20 мм, отколкото у мъжете.

Не само при различните хора в нормално състояние съществува по правило различие в кръвното налягане, но и в един и същи индивид то не стои постоянно на едно ниво, а подлежи на големи колебания под влияние на различни причини. Така например сутрин то е по-ниско, отколкото вечер; различно е в будно състояние или в сън, зависи още от положението на тялото (право, легнало или в движение). Повлиява се и от поетата храна (кафе, чай, алкохол), от храносмилането и особено от телесното напрежение.

Голямо значение има също и психическото състояние - настроение, страх, болка, душевни вълнения, интерес, очакване и пр. Ето защо най-правилно е кръвното налягане да се измерва в легнало положение при спокойно състояние.

За да се получи правилна картина за кръвното налягане на един човек, трябва да се направят много измервания при различни условия, както и в различни времена на деня и при различна умствена и физическа работа.

Пулсът е само вълна от кръвното налягане, която бързо се разпространява по всички артерии при всеки сърдечен удар, без при това да се прекъсва ритмично кръвният поток. Средно възрастният човек има пулс между 60 и 70 удара в минута, докато при новороденото той е 100 удара в минута.

Всички рецепти на великия лечител вижте на сайта 24zdrve.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мотивът на Викторио Александров да убие половинката си Дарина Министерска и бебето им Никол се крие в чатове във фейсбук. Това твърди подсъдимият за двойното убийство, стана ясно от искане на защитата му. Вчера в Софийския градски съд започна процесът срещу бившия сотаджия за разстрела на приятелката му и едногодишната им дъщеричка

Български бизнесмен финансира австрийски евродепутат да си купи втори мандат и се жали пред медии, че не си получава парите обратно. Скандалът гръмна в Австрия, след като местният „Дер Щандарт“ публикува твърденията на сънародника ни, че евродепутатката Барбара Капел му дължи 55 бона. Името на българина не се разкрива

Въздухът в София е реално опасен за човешкото здраве. Тази позиция публикува Европейската агенция по околна среда към Европейската комисия. Според нея въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве. По данни на агенцията пикът на смога е бил в неделя срещу понеделник, но и в момента има опасни частици във въздуха.