Турската инвазия в Сирия след излизането на САЩ – главна тема на медийните критики през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/7852473 www.24chasa.bg

Без съмнение една от най-анализираните теми в българските медии през октомври е ситуацията в Сирия и най-вече действията на Турция и САЩ. По нея са и най-многобройните критики срещу САЩ.

„Тръмп остави Сирия на турците в името на неговото преизбиране в президентството“, пише „Вашингтон екзаменатор“, цитиран от Focus-news.net. „Това решение показва Вашингтон в най-лошита му светлина - като„ приятел “, който е готов да се отърси от обещанието си във всеки момент. Същата тема е анализирана в руския вестник „Комсомолская правда“: „САЩ предават кюрдите на Ердоган и заплашват да унищожат турската икономика“.

Турската инвазия в Сирия след излизането на САЩ – главна тема на медийните критики през октомври

Същата теза се развива и в статия от „Иерусалим пост“, препубликувана от Focus-news.net. „Доскоро в Израел имаше хора, които твърдяха, че страната не трябва да предприема никакви действия срещу иранската ядрена заплаха, защото ако ножът опре до кокала Йерусалим може да разчита на Вашингтон да се намеси. Напускането на американските войски в Сирия и действията на американците от последните две администрации - и демократи, и републиканци, показаха, че този мироглед не се основава на реалността.

„Предателството на Доналд Тръмп към сирийските кюрди може да накара съюзниците на Вашингтон да спрат да се доверяват на американския президент“, пише „Die Welt“ в материал, препубликуван от pogled.info. Както отбелязва изданието, сега никой от европейските партньори на САЩ не може да бъде сигурен, че Вашингтон ще им помогне в случай на хипотетична агресия от страна на Русия срещу страните от Източна Европа.

Германският министър на отбраната Анегрет Кръмп-Каренбауер разкритикува Турция и САЩ след турското нашествие в кюрдския регион в Северна Сирия: „САЩ обърна гръб на онези, които се бориха срещу ИДИЛ в Сирия“.

Pogled.info e медията, публикувала най-много много статии по тази тема. „Руските ракетни системи С-400 помогнаха на Ердоган да изгони американците от Северна Сирия“.

Не е изненадващо, че по темата за Сирия има много реакции от Русия, защото Москва също има водеща роля в региона. 24chasa.bg публикува коментара на руския външен министър Сергей Лавров (по времето, когато Турция подготвя интервенцията срещу кюрдите), който казва, че „политиката на САЩ в Сирия рискува да„ изгори “целия регион.

Българският журналист Мохамед Халаф също анализира ситуацията в Сирия и неговото мнение е изразено в clubz.bg. "Турската офанзива е небесен подарък за враговете на САЩ - Асад, Русия и Иран", казва Халаф.

Политиката на ЕС в Сирия също се обсъжда в българските медии през октомври. Българският евродепутат Ангел Джамбазки, който също бе и кандидат за кмет на София, заявява на Федерика Могерини, че „Ердоган е диктатор, който не се интересува от правата на човека. Джамбазки призовава всички финансови потоци на ЕС към Турция да бъдат спрени.

Fakti.bg публикува коментар от журналиста Божидар Чеков. Според него „Елитът на ЕС започна да се спъва и да му липсва визия. Обърканите западни лидери се занимават с дребнотемия и се опитват да печелят време, но мълчат поради страха от евентуална нова война в Сирия “, обяснява той.

Pogled.info публикува пристрастен анализ за военната политика на САЩ в Сирия. „Пентагонът имаше за цел да възобнови военния конфликт в Сирия, като насочи кюрдите към нова конфронтация с Дамаск. Това е подготовка за ескалация на напрежението и опит за унищожаване на споразумението в Сочи между Путин и Ердоган. Създава се ситуация за продължаване на военната окупация на петролните райони на Сирия .

Друга важна тема в медиите през октомври е гласуването в ЕС за бъдещото влизане на Северна Македония и Албания в алианса. Тази тема е много важна за България поради историческите отношения между София и Скопие.

Македонският премиер Зоран Заев заявява, че правителството в страната ще падне, ако ЕС не определи дата за началото на преговорите между Скопие и Брюксел.

Френският президент Еманюел Макрон предлага на страните от Западните Балкани - Северна Македония и Албания, специално партньорство вместо пълноправно членство в ЕС

„Ветото на Макрон срещу разширяването на ЕС е историческа грешка“ - това е заглавието на статия във „Файненшъл таймс“, препубликувано от investor.bg.

Политологът Антоний Гълъбов заявява в интервю за focus-news.net: „Имайки предвид случая с влизането на Северна Македония и Албания, ЕС повтаря огромната грешка, която е костваше на България много в европейската интеграция“

Вашингтон също изразява позицията си от решението на ЕС за Западните Балкани. „САЩ искат Северна Македония и Албания в ЕС и са разочаровани от решението на Брюксел“, това е писмено изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано във fakti.bg.

Investor.bg публикува анализ на Бернд Ригерт за Deutsche Welle. „Неописуемото вето на Макрон доведе до двойна криза на доверие в Европейския съюз - както на Балканите, така и в Брюксел. Колко струва обещанието на ЕС, когато въпреки реформите и усилията на Северна Македония и Албания, кандидатурите им за ЕС в крайна сметка не получават нищо? “, коментира той.

Британският парламент отрича сделката, направена от премиера Борис Джонсън и ЕС, което довежда до ново забавяне на Brexit.

В началото на месеца британският премиер Борис Джонсън беше абсолютно убеден, че Лондон ще напусне ЕС на уговорената дата - 31 октомври. Той заявява, че няма да иска от ЕС ново забавяне на Brexit.

Журналистката Мария Спирова заявява в интервю за БНР, че „Борис Джонсън иска безрезултатен Brexit и голям компромис от ЕС“.

Членът на Европейския парламент Джефри ван Орден също дава интервю за БНР, коментирайки Brexit и ЕС. „Брюксел не е гъвкав по отношение на преговорите и няма добра воля да ги води. Ако има друг референдум във Великобритания, той ще покаже същото - британският народ иска да напусне ЕС “, казва той.

Журналистът Веселин Паунов заявява за БНР, че „британските хора са уморени да бъдат оптимистични за Brexit. Хората във Великобритания са сигурни, че Лондон трябва да сключи сделката за Brexit и това важно нещо не трябва да бъде оставено в ръцете на Брюксел “.

През предходните два месеца турският президент Реджеп Ердоган прави изявления, които показват напрежението между Анкара и ЕС по отношение на незаконните бежанци. През октомври тази тенденция се забелязва и в статии в български медии.

Европейският експерт по въпросите за кризата с бежанците и сделките с Турция и Сирия Ахлам Чемали казва, че „Нашите европейски институции възнаграждават авторитарни и автократични режими и възлагат работа по сигурността на тайни служби и контрабандни мрежи, които задържат мигранти и ги подлагат на изтезания, злоупотреби и насилие".

В интервю за БНР евродепутатът Сергей Лагодински заявява, че „ЕС няма ефективността да отговори на турската военна интервенция.

Investor.bg публикува анализ за бежанския проблем, чието заглавие е „ЕС отново показа политическа слабост по отношение на проблема с миграцията с Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган не е спрял със заплахите си срещу Европа. „Европа явно се страхува, че ако нейни представители наричат Турция„ окупатор “, Анкара ще отвори вратите си за бежанците да влязат в Европа“.

Експертът по сигурността Йордан Божилов обяснява в интервю за BTV, че турският президент Ердоган може наистина да пусне бежанците да влязат в Европа. "Ердоган ще се опита да окаже натиск върху Европа да плати цената за операцията в Сирия", казва той.