Треперенето невинаги е паркинсон, 10 пъти по-често причината е друга болест

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7854105 www.24chasa.bg
Кошмарните сънища са един от неподозираните ранни симптоми за паркинсон.

Разработват се нови терапии с използване на ултразвук, както и ваксина

Треперенето на ръцете в представите на повечето хора е бързата лента към диагноза паркинсон. Обаче това до 10 пъти по-често се оказва симптом на друго фамилно заболяване с изява в късната възраст - сенилен тремор.

Разликата е , че при болестта на Паркинсон е характерно треперенето в покой. При алтернативното заболяване треморът се активира при движение с ръцете, каза акад. проф. д-р Иван Миланов, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Свети Наум” и председател на Българското дружество по неврология.

Много често обаче треперенето е късен симптом на болестта на Паркинсон. Това я прави трудна за установяване. Дори в държавите с добра медицина диагнозата може да отнеме 2-3 години, у нас - до 4.

Депресия, която

започва във

възрастта 55+,

да се анализира

по-внимателно,

защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон, препоръчва акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на университетската Александровска болница и зам.-председател на дружеството на невролозите. Сравнително ранен знак за заболяването са кошмарните сънища и енергичните движения насън. В същото време хората стават по-мудни като цяло.

Често тези особености се появяват преди очевидните двигателни проблеми на хората с паркинсон.

Понякога болестта изглежда фамилна, но невинаги е наследствена. Изследователите се опитват да идентифицират специфични генетични фактори, които могат да доведат до болестта на Паркинсон. Засега се знае, че са отговорни не един, а комбинация от гени.

В разгърнатия стадий на заболяването се наблюдават характерна стегнатост в мускулите (ригидност), нестабилна походка с малки крачки, безизразност на лицето.

Обикновено Паркинсоновата болест започва едностранно със сковаване на едната половина на тялото. Това пък е

повод да се

подозира

незабелязано

прекаран

лек инсулт

с последици

върху движенията и походката.

По правило заболяването стартира в късна възраст, но има и изключения. В 5-10 процента от случаите се появява в млада възраст. Когато болестта на Паркинсон се развива

преди 50 години,

се нарича

паркинсон

с ранно начало

У нас от болестта на Паркинсон боледуват между 12 и 13 хиляди души, повече са мъжете. Като честота българите не се различаваме от средното по света.

Проучване във Франция установи през 2015 г., че мъжете са с 50 процента по-склонни да развият болестта на Паркинсон, отколкото жените, но рискът за жените се увеличава с възрастта.

“Заболяването е свързано с дегенеративен процес в структура от средния мозък, който постепенно се задълбочава. Пълно излекуване е невъзможно, но смисълът на ранното установяване на заболяването е максимално да се забави неговото прогресиране. В последната си фаза паркинсонът е инвалидизиращ, приковава на легло и човек става напълно зависим от чуждите грижи. Без лечение процесът се развива много по-бързо и за 12-15 г. човек губи контрола над движенията си. При късния стадий се развиват когнитивни нарушения и деменция”, уточнява акад. Миланов.

Повечето от симптомите са резултат от спадането на нивата на допамин в мозъка.

Допаминът играе роля при изпращане на съобщения до частта от мозъка, която контролира движението и координацията. Ниските нива на допамин могат да затруднят хората да контролират движенията си.

Влошената координация и баланс може да карат хората да изпускат предметите, които държат. Зачестяват и залитанията и паданията. Стойката също се променя - хората ходят леко

приведени

напред, сякаш

са постоянно

устремени

към нещо

Характерен симптом е и липсата на мимика. Изражението става като маска поради промени в нервите, които контролират лицевите мускули. Нерядко се появява и “тремор” на гласа, по същата причина се променя почеркът - буквите стават тесни и по-дребни. Загубата на обоняние също може да бъде ранен знак. Както и

синдромът на

неспокойните

крака - “съклет”,

в леглото, който кара хората непрекъснато да ги движат.

Други симптоми, които подсещат да се мисли в посока паркинсон, са затруднено дъвчене и преглъщане, запек, трудности с уринирането, кожни проблеми и безсъние, кошмарни сънища.

Много хора смятат, че ранните признаци на паркинсон са нормални признаци на стареене. Поради тази причина те може да не търсят помощ от лекар.

Лечението обаче ще е по-ефективно, ако човек го започне възможно най-рано в хода на болестта на Паркинсон. Поради тази причина е важно да се постави ранна диагноза.

Ако лечението не започне, докато човек няма ясни симптоми, то няма да бъде толкова ефективно.

За целта при комбинация от възможните оплаквания е добре да се направи консултация с невролог. Той може да прецени дали наистина има съмнение за дегенеративното заболяване, или става дума за сходни сигнали. Може да се дължат на определени лекарства, на травми на главата, възпаление на мозъка, инсулт и др.

Медицината не знае какво точно причинява болестта на Паркинсон и не може да я излекува. Но с все по-успешни терапии забавя развитието и намалява оплакванията. С времето лекарствата действат все по-кратко време и се налага увеличаване на дозите до момент, в който терапията трябва да се смени с по-силна.

Съвременните терапии, дори подаването на медикамента с попичка директно в дванадесетопръстника се заплащат от здравната каса. Работи се по темите за използване на насочен ултразвук за лечението и създаване на ваксина.

През ноември невролози в специализираните клиники в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора ще консултират хора с паркинсон. Графиците са достъпни на сайта на пациентското сдружение, обясниха лидерите му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка