Изследват ли за антитела преди имунизация?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7857542 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Наличието на антитела срещу даден инфекциозен причинител не е противопоказание за прилагане на ваксина срещу същия причинител. Нещо повече, имунизацията на хора с антитела е широко прилагана и се нарича реимунизация.

Реимунизацията цели "освежаване" на имунната памет на организма и повишаване на титъра на антителата. Това гарантира защитата срещу болестта. По тези причини в програмите за имунизации са включени и реимунизации наред с основния курс.

Преди имунизация с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не е нужно да се прави тест за антитела. Затова децата по имунизационния календар получават две дози - на 13 месеца и на 12 години.

Няма противопоказания ваксинирането срещу хепатити А и В на хора с антитела. Поради това изследването преди имунизация не се препоръчва. При деца и млади хора то би било излишна манипулация, защото вероятността те да имат антитела е малка. За по-възрастни хора може да се очаква, че са преболедували и ще бъдат имунни (особено за хепатит А). За тях такова изследване може да бъде направено. Но съображенията за това са финансови, а не медицински - серологичното изследване е по-евтино от имунизационния курс.

За ваксината срещу грип предварителното изследване за антитела е напълно безсмислено заради непрекъснатата изменчивост на грипните вируси. Поради тази изменчивост антителата, придобити след имунизация или боледуване в предходния грипен сезон, не предпазват от новия вариант на вируса. Това е причината грипна епидемия да възниква всяка година и да боледуват всички, също и тези, които имат антитела срещу "стария" вирус.

Единственият ефективен начин за противодействие на тази изменчивост е всяка година да се прави имунизация с нова грипна ваксина, която съдържа новите щамове и гарантира изработването на специфични за тях антитела. Видът вируси, които ще причинят взривове и епидемии през следващия есенно-зимен сезон, се прогнозира всяка година от СЗО. Тя изготвя препоръки до всички производители за състава на грипните ваксини.

Още отговори на читателски въпроси за болестите вижте в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов