Изследват ли за антитела преди имунизация?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7857542 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Наличието на антитела срещу даден инфекциозен причинител не е противопоказание за прилагане на ваксина срещу същия причинител. Нещо повече, имунизацията на хора с антитела е широко прилагана и се нарича реимунизация.

Реимунизацията цели "освежаване" на имунната памет на организма и повишаване на титъра на антителата. Това гарантира защитата срещу болестта. По тези причини в програмите за имунизации са включени и реимунизации наред с основния курс.

Преди имунизация с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не е нужно да се прави тест за антитела. Затова децата по имунизационния календар получават две дози - на 13 месеца и на 12 години.

Няма противопоказания ваксинирането срещу хепатити А и В на хора с антитела. Поради това изследването преди имунизация не се препоръчва. При деца и млади хора то би било излишна манипулация, защото вероятността те да имат антитела е малка. За по-възрастни хора може да се очаква, че са преболедували и ще бъдат имунни (особено за хепатит А). За тях такова изследване може да бъде направено. Но съображенията за това са финансови, а не медицински - серологичното изследване е по-евтино от имунизационния курс.

За ваксината срещу грип предварителното изследване за антитела е напълно безсмислено заради непрекъснатата изменчивост на грипните вируси. Поради тази изменчивост антителата, придобити след имунизация или боледуване в предходния грипен сезон, не предпазват от новия вариант на вируса. Това е причината грипна епидемия да възниква всяка година и да боледуват всички, също и тези, които имат антитела срещу "стария" вирус.

Единственият ефективен начин за противодействие на тази изменчивост е всяка година да се прави имунизация с нова грипна ваксина, която съдържа новите щамове и гарантира изработването на специфични за тях антитела. Видът вируси, които ще причинят взривове и епидемии през следващия есенно-зимен сезон, се прогнозира всяка година от СЗО. Тя изготвя препоръки до всички производители за състава на грипните ваксини.

Още отговори на читателски въпроси за болестите вижте в рубриката "5000 въпроса за здравето" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански