Големите данни са в помощ на борбата с рака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7858646 www.24chasa.bg
СНИМКА:"Радио Китай"

Светът отбелязва 10 ноември като Ден на науката за мир и устойчиво развитие. Как големите данни могат да помогнат в борбата с рака?

Статистиките показват, че миналата година са регистрирани около 18,1 милиона нови случаи на онкоболни и 9,6 милиона на смърт в следствие на болестта. Всеки ден на около 50 000 души се поставя диагноза рак, а 26 000 умират от болестта, предава "Радио Китай".

В момента близо една шеста от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на това заболяване и то ще стане убиец номер едно до края на века. Поради ниския процент на излекувани от рак онкоболните се надяват на нови методи на лечение, а общностите по света прибягват до нови стратегии като големите данни.

„Тъй като количеството информация е толкова голямо, ние се нуждаем от специални изчислителни технологии, за да я съберем на едно място, да създадем вид изкуствен интелект, който след това ще ни казва какво да правим с конкретен онкоболен", казва д-р Ричард Епщайн, който е медицински директор в онкологичния център на пекинската болница „United Family".

Големите данни за изследванията на рака са базирани на изкуствения интелект и съдържат огромно количество информация за пациента. Те се анализират с алгоритъм и предоставят на лекарите клинични решения.

„Базата данни е отворена за обществеността, за да може всички лекари и учени да имат достъп до нея", казва У Фънин, професор в Шанхайската болница за белодробни заболявания към университета "Тундзи".

С помощта на големите данни лекарите, които обикновено разчитат на собствената си преценка, могат да вземат по-добри решения, а пациентите да получат персонализирано лечение.

Китайската асоциация за здравна информация и големи данни стартира национална ключова програма за изследвания и развитие с цел да създаде национален център за големи данни за изследванията на рака през май 2018 г. Това не само ще изгради платформа за проучванията на заболяването, но ще засили и международния обмен и сътрудничество.

„Китай е много интересно място за тази медицинска информатика от използването на големи данни", убеден е д-р Епщайн.