Гостуват ни магазини „Лечител" с полезна информация за: Витамин В5 – при дефицит се провокират много проблеми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7865742 www.24chasa.bg

Витамин В5, или пантотенова киселина, е едно от най-добрите средства за поддържане на стройно тяло и бодър дух. Той стимулира дейността на сърцето и повишава концентрацията на внимание. Освен това предотвратява преждевременното стареене и образуването на бръчки.

Названието на този витамин произлиза от гръцката дума „pantos“, която означава „навсякъде”. Той действително се среща навсякъде, но само не и в храната, която ежедневно попада на нашата трапеза. Сред специалистите по обмяна на веществата все още е широко разпространено мнението, че проблеми с дефицита на пантотенова киселина въобще не съществуват.

В действителност нещата изглеждат различно. Работата е там, че структурата на обмяната на веществата се е променила силно за последните десетилетия, когато в нашите кухни все по-често се появяват готови ястия, консерви, пици, бял хляб, макарони, захар, сладкиши и сладки напитки.

В тези продукти съдържанието на пантотенова киселина се е съкратило наполовина (например във всички изделия от пшенично брашно). Освен това повсеместно се усеща недостиг на вещества, взаимодействащи с пантотеновата киселина. Така възниква постоянен дефицит на този ценен витамин.

Преди всичко, този недостиг се отразява на старите хора. Те често не са в състояние да си купят пресни продукти и се хранят с това, което се съхранява в хладилниците и фризерите: зеленчуци и плодове в консервни кутии или в пластмасови опаковки, готови консервирани или замразени ястия, кренвирши, сладкарски изделия и т.н. Ето защо

една трета от старите хора страдат

от твърде ниско съдържание на пантотенова киселина в кръвта. 

Ако сутрин, ставайки от леглото, вие трудно можете да сгънете ръката или крака, това може да означава, че изпитвате недостиг на пантотенова киселина. По време на клинични изследвания постоянно се изяснява, че при болните от артрит е твърде ниско съдържанието на въпросната киселина в кръвта. Високите дози витамин В5 могат да намалят болките в продължение на една-две седмици. Но ако после отново се премине към обичайното меню, болестта постепенно се възобновява.

Първите признаци за недостиг

на пантотенова киселина включват: болки в ставите; косопад; преждевременно побеляване; цепвания в ъгълчетата на устата; отслабване на зрението и паметта; раздразнителност; запек.

Особено богати на пантотенова киселина са черният дроб, бъбреците, яйченият жълтък. В най-концентриран вид тя се съдържа в бирената мая и пчелното млечице.

Противовъзпалителното действие на пантотеновата киселина се обяснява с нейните обменни функции в кората на надбъбречните жлези, където този витамин участва в производството на кортикоиди. Те помагат на човека да преодолее стресовите ситуации и едновременно се борят с възпалителните процеси в целия организъм. Тъй като кората на надбъбречните жлези е изключително работоспособна, тя може да изработва хормони шест часа в денонощието, а през останалото време почива, на нея й са нужни големи запаси от пантотенова киселина, за да се бори успешно със стреса и възпаленията.

Последствията от дефицита на пантотенова киселина в никакъв случай не бива да се подценяват. Хората, които от сутрин до вечер са подложени на силен стрес, изразходват резервите от пантотенова киселина в кората на надбъбречните жлези и поради това бързо губят жизнената си енергия. Тези, които се занимават с тежък физически труд или спорт също намаляват запасите от пантотенова киселина в надбъбречните жлези. Това е причината, поради която висококласните спортисти след тежки, изморителни състезания често се оказват близо до нервен срив и не са в състояние да се справят със стреса.

Витамин В5 „задейства” процеса на липолиза – освобождаване на мазнините от адипоцитите (мастните клетки). Пантотеновата киселина оказва съществена помощ в изгарянето на мазнините. Така се изработва допълнителна енергия, необходима за защита от стреса.

Пантотеновата киселина играе ролята на пусков механизъм и в синтеза на тъканите, особено кожата и лигавиците. По този начин тя защитава лигавиците от инфекции. Дори растежът на косата и нейната пигментация не минават без участието на пантотеновата киселина. Този витамин предотвратява също преждевременната поява на бръчки.

А колко пантотенова киселина ни е нужна?

Децата, подрастващите и възрастните имат нужда в денонощието от 5 до 10 мг витамин В5, а бременните и кърмещи жени – до 15 мг. За да се осигури на новороденото достатъчно пантотенова киселина в периода на образуване на мозъка и тъканите, майчината кърма съдържа много висока концентрация на този витамин - до 5 мг на литър. Освен това, хората, които се подлагат на въздействието на стрес или са ангажирани с физически труд, имат нужда от повече пантотенова киселина, отколкото хората със спокоен, отмерен начин на живот.

Високата температура при готвене разрушава витамин В5. Киселините (например оцетът в туршията, горчицата) разлагат молекулата на витамина, особено ако храната дълго време се намира в съприкосновение с оцет. Но вредни за този витамин са и алкалните вещества като готварската сода.

Много е важно равномерно и постоянно да се снабдява организма с пантотенова киселина, тъй като излишъците от витамина бързо се извеждат. Равномерното постъпване на витамин В5 се осигурява чрез пълноценно хранене (при едновременен отказ от такива „празни” продукти като захар, сладкиши, спагети, пържени картофи и др.) и прием на подходящи хранителни добавки.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885 922 821.