Как спохожда токсоплазмозата?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7868770 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Токсоплазмозата се причинява от вътреклетъчни паразити, наречени токсоплазма гондии. Бива придобита или вродена. Източник на зараза са почти всички домашни животни и птици и дивите животни. Основен резервоар са домашните котки, които отделят причинителя чрез секрети и екскрети (изпражнения и урина). Заразяването на човек става чрез замърсени ръце, храна и вода, недоварено мляко и недопечено месо от болни животни. Заболелият не предава заразата. Предаването от човек на човек е само вътреутробно - от майката на плода.

Клиничното протичане най-често е безсимптомно или се увеличават лимфните възли. Има и остра форма с един или повече симптоми (лимфаденопатия, пневмония, миокардит, хориоретинит, енцефалит, нарушения на функциите на централната нервна система, обриви).

Токсоплазмозата протича тежко при имуносупресирани лица със засягане на доста органи.

Заразяването на плода от майката може да доведе до аборт или до вродена токсоплазмоза с малформации. Инфекция в ранната бременност може да доведе до смърт на плода или до хориоретинит, жълтеница, обриви, мозъчни калцификати, хидроцефалия, микроцефалия, гърч след раждането или по-късно. В късните стадии на бременността инфекцията може да доведе до безсимптомна или до по-лека и с по-късни прояви болест на плода, например хроничен или рецидивиращ хориоретинит.

Имунитет се изгражда бързо. Не е известно колко трае, но може да е пожизнен.

Диагнозата се поставя според клиничната картина и лабораторните изследвания. Нарастването на титъра на антителата е доказателство за инфекция. Образуването на имуноглобулини М и повишаването на количеството на имуноглобулините G в следващите проби доказват вродена инфекция при плода. Високите титри могат да се запазят с години.

Профилактиката на вродена токсоплазмоза предполага бременните да бъдат информирани откъде идва инфекцията и как да се предпазват.

Всичко за заразните болести вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В чистачка се превърна Тита. Сексапилната изпълнителка яхна машина за миене на пода. Облечената като за дискотека, изпълнителката на "Антилопа" не се притесни да върши работа, различно от нейната. Цицеронестата блондинка умело управлява големия уред. Протежето на Криско въртя гефрека на машината и излъска целия под на помещението

Половинката на мотоциклетиста Андреа Яноне - Джулия де Лелис, е известен модел и инфлуенсър. Като такава тя се стреми да поддържа вниманието на последователите си постоянно. Наскоро написа книга за кариерата си, която се оказа доста успешна. Сега публикува своя снимка, която тв водещата Барбара д'Урсо определи като шокираща

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската