Как спохожда токсоплазмозата?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7868770 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Токсоплазмозата се причинява от вътреклетъчни паразити, наречени токсоплазма гондии. Бива придобита или вродена. Източник на зараза са почти всички домашни животни и птици и дивите животни. Основен резервоар са домашните котки, които отделят причинителя чрез секрети и екскрети (изпражнения и урина). Заразяването на човек става чрез замърсени ръце, храна и вода, недоварено мляко и недопечено месо от болни животни. Заболелият не предава заразата. Предаването от човек на човек е само вътреутробно - от майката на плода.

Клиничното протичане най-често е безсимптомно или се увеличават лимфните възли. Има и остра форма с един или повече симптоми (лимфаденопатия, пневмония, миокардит, хориоретинит, енцефалит, нарушения на функциите на централната нервна система, обриви).

Токсоплазмозата протича тежко при имуносупресирани лица със засягане на доста органи.

Заразяването на плода от майката може да доведе до аборт или до вродена токсоплазмоза с малформации. Инфекция в ранната бременност може да доведе до смърт на плода или до хориоретинит, жълтеница, обриви, мозъчни калцификати, хидроцефалия, микроцефалия, гърч след раждането или по-късно. В късните стадии на бременността инфекцията може да доведе до безсимптомна или до по-лека и с по-късни прояви болест на плода, например хроничен или рецидивиращ хориоретинит.

Имунитет се изгражда бързо. Не е известно колко трае, но може да е пожизнен.

Диагнозата се поставя според клиничната картина и лабораторните изследвания. Нарастването на титъра на антителата е доказателство за инфекция. Образуването на имуноглобулини М и повишаването на количеството на имуноглобулините G в следващите проби доказват вродена инфекция при плода. Високите титри могат да се запазят с години.

Профилактиката на вродена токсоплазмоза предполага бременните да бъдат информирани откъде идва инфекцията и как да се предпазват.

Всичко за заразните болести вижте на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции