Младоженци искат пари вместо букети, даряват за видеоларингоскоп за недоносени бебета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7870965 www.24chasa.bg
Д-р Кина Николова, началник на отделението по неонатология

Неонатологията на болницата във Велико Търново и театърът в обща кауза за нужните 5000 лв.

В навечерието на Деня на недоносените деца - 17 ноември, отделението по неонатология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново поде благотворителна кампания за закупуването на видеоларингоскоп. Необходими са 5000 лева, като за по-малко от месец са събрани 3567 лева. Сред дарителите са две млади семейства, които вместо букети по време на сватбените си тържества са помолили гостите си да подкрепят каузата с определените за това средства.

“При нас винаги е имало много дарители, може би защото оттук започва животът. Защото грижата за малките пациенти наистина е много специфична работа, това е реанимация на новородени, а грижата за тях е наистина трудна понякога, изисква човечност, изисква почтенност. И персоналът и целият екип трябва да бъде много отговорен”, казва началникът на неонатологията д-р Кина Николова.

Д-р Николова допълва, че видеоларингоскопът е необходим за точно и прецизно поставяне на сонда или интубационна тръба в трахеята на новороденото. Като колкото по-малко инвазивни процедури се извършват, толкова по-бързо се стабилизират новородените деца.

“Нямаме трайно поставяне на интубационна тръба в дихателните пътища на бебетата, а имаме поставяне на специална сондичка, инсуфлиране, и тя се маха, т.е. нямаме това чуждо тяло. В момента интубираме с обикновен ларингоскоп. Видеоларингоскопът ще ни подпомогне при по-добрата ориентация - на каква дълбочина се слага сондичката и съответно при трудните интубации по -бързо да бъде извършена манипулацията”, пояснява д-р Николова.

На 16 ноември отделението по неонатология и Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” организират съвместна инициатива. Малки и големи любители на театъра ще могат да видят детския мюзикъл “Патиланци”, като представлението ще се играе в подкрепа на благородната кауза.

В момента у нас недоносените деца се класифицират според теглото, с което са родени. Д-р Кина Николова разказва, че една от целите на неонатологичната общност у нас е това да се промени и тя да се води според гестационната седмица, в която се раждат бебетата.  

“Развитието на всички органи и системи се определя по гестационната седмица, морфологични, неврологични критерии. За развитието и последващата прогноза са важни гестационните седмици. Имаме бебе с тегло 3,5 кг, но е родено през 36-ата гестационна седмица, то е недоносено. В такъв случай това дете може да има хиеалинни мембрани, интравертикуларен кръвоизлив, може да има цялата патология на недоносеността”, пояснява тя.

Необходима е работа и върху подобряването на преживяемостта без съпътстваща заболеваемост при преждевременно родените. Предстои да се направи единен регистър на недоносените деца и тяхното развитие до 7-годишна възраст.

“В света процентът на недоносеност средно е около 9,6. За развитите европейски държави той пада под 6%. 6 до 14% средно е в Европа според стандарта на живот, според етническите особености, степен на развитие на здравната система, хронична заболеваемост и инвалидизация в детската възраст, които са свързани.

У нас статистиката е 10-11%. Недоносеността е основен фактор (25-50%) за развитие на хронична заболеваемост и инвалидизация в детската възраст, които са свързани най-често с патологията на дихателната система, централната нервна система и зрението”, разказва д-р Николова.

От началото на 2019 г. досега в родилното отделение на областната болница са проплакали над 890 бебета. От тях 98 са родени недоносени, като 68 от тях са с тегло 2000-2500 грама.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка