Неврохирурзите с добра прогноза за Железния човек с 1 кг тумор от мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7876081 www.24chasa.bg

Това е прогнозата на екипа на “Св. Иван Рилски”, рискувал да оперира мегаобразуванието, каквито са единици в света.

За всяко малко дете неговият баща е герой, най-могъщият на света. Синът на 41-годишния Божидар има свое определение за това: Татко е железен човек!

Железният човек не си позволява самосъжаление въпреки нелеката си съдба и учи детето си да посреща и преодолява изпитанията с достойнство, както го прави и самият той. Последното - 1-килограмов мозъчен тумор, открит с необяснимо за държава в Европа закъснение, обаче е на път да срине Божидар. До момента, в който усеща, че не може да предаде вярата на 7-годишното си момче в Железния човек.

Туморът е нараствал бавно и загатвал за себе си с дискретни сигнали, които са били подценени. В последните месеци обаче бързо трупа маса в предната част на главата и притиска мозъка. Драстичното усилване на главоболието, проблемите със зрението, речта, координацията карат Божидар да смени лекарите с университетски специалисти с разностранен опит. Доверява се на неврохирургията на софийската “Св. Иван Рилски”. Лекарите не вярват на очите си - образното изследване показва тумор почти с големината на самия мозък. След обсъждане на случая въпреки огромния риск решават да използват единствения шанс за Божидар и да го оперират. Иначе му остават месеци живот.

Със суперсложна интервенция на две стъпки неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенологът доц. Станимир Сираков и анестезиологът д-р Любомир Падарски правят чудо. За успеха допринася разширен екип, част от който е и специалистът по образна диагностика и неврорентгенология д-р Марин Пенков.

Бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един, обясни д-р Найденов. Затова е свикан мултидисциплинарен екип. Операциите на гигантските тумори особено при неблагоприятно разположение са много рискови и са описани едва няколко в света. 

Голямото предизвикателство в случая е, че дори при виртуозно отстраняване на целия тумор има риск от смъртоносен кръвоизлив. Затова първо доц. Сираков блокира почти напълно снабдяването на тумора с кръв чрез емболизация. Вкарва в съдовете слепващо вещество, което почти ги блокира. След няколко дни екипът влиза в операционната сутринта, за да излезе привечер с мисълта, че е дал най-доброто от себе си. И да се надява организмът и духът на пациента да довършат усилията им. В продължилата над 8 часа операция Божидар губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта, но само няколко дни след интервенцията Железния човек е “на крака”.

Туморът е доброкачествен, Божидар укрепва с всеки изминал ден и се надяваме, че до 1-2 седмици ще го изпишем, а след половин до една година единствената щета от тумора вероятно ще е емоциналното преживяване, прогнозира д-р Найденов.

Обнадеждаващо за добра прогноза е, че след операцията вижда по-добре, каза доц. Васил Каракостов, началник на неврохирургията. Екипът на клиниката прави около 2400 операции за година при спазване на световните стандарти.

Железния човек заслужава подкрепа. Той е инвалид, но не е спирал да работи и да осигурява прехраната на семейството си. Сега обаче му предстои продължително възстановяване. Съпругата му също е с увреждане и със сигурност ще имат финансови трудности, докато Божидар се върне към предишния си живот. Който желае, може да им помогне, каза д-р Найденов.

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF