Мозъчният тумор от 1 кг ще остави само eмоционална щета на Железния човек

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7876081 www.24chasa.bg

Това е прогнозата на екипа на “Св. Иван Рилски”, рискувал да оперира мегаобразуванието, каквито са единици в света.

За всяко малко дете неговият баща е герой, най-могъщият на света. Синът на 41-годишния Божидар има свое определение за това: Татко е железен човек!

Железният човек не си позволява самосъжаление въпреки нелеката си съдба и учи детето си да посреща и преодолява изпитанията с достойнство, както го прави и самият той. Последното - 1-килограмов мозъчен тумор, открит с необяснимо за държава в Европа закъснение, обаче е на път да срине Божидар. До момента, в който усеща, че не може да предаде вярата на 7-годишното си момче в Железния човек.

Туморът е нараствал бавно и загатвал за себе си с дискретни сигнали, които са били подценени. В последните месеци обаче бързо трупа маса в предната част на главата и притиска мозъка. Драстичното усилване на главоболието, проблемите със зрението, речта, координацията карат Божидар да смени лекарите с университетски специалисти с разностранен опит. Доверява се на неврохирургията на софийската “Св. Иван Рилски”. Лекарите не вярват на очите си - образното изследване показва тумор почти с големината на самия мозък. След обсъждане на случая въпреки огромния риск решават да използват единствения шанс за Божидар и да го оперират. Иначе му остават месеци живот.

Със суперсложна интервенция на две стъпки неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенологът доц. Станимир Сираков и анестезиологът д-р Любомир Падарски правят чудо. За успеха допринася разширен екип, част от който е и специалистът по образна диагностика и неврорентгенология д-р Марин Пенков.

Бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един, обясни д-р Найденов. Затова е свикан мултидисциплинарен екип. Операциите на гигантските тумори особено при неблагоприятно разположение са много рискови и са описани едва няколко в света. 

Голямото предизвикателство в случая е, че дори при виртуозно отстраняване на целия тумор има риск от смъртоносен кръвоизлив. Затова първо доц. Сираков блокира почти напълно снабдяването на тумора с кръв чрез емболизация. Вкарва в съдовете слепващо вещество, което почти ги блокира. След няколко дни екипът влиза в операционната сутринта, за да излезе привечер с мисълта, че е дал най-доброто от себе си. И да се надява организмът и духът на пациента да довършат усилията им. В продължилата над 8 часа операция Божидар губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта, но само няколко дни след интервенцията Железния човек е “на крака”.

Туморът е доброкачествен, Божидар укрепва с всеки изминал ден и се надяваме, че до 1-2 седмици ще го изпишем, а след половин до една година единствената щета от тумора вероятно ще е емоциналното преживяване, прогнозира д-р Найденов.

Обнадеждаващо за добра прогноза е, че след операцията вижда по-добре, каза доц. Васил Каракостов, началник на неврохирургията. Екипът на клиниката прави около 2400 операции за година при спазване на световните стандарти.

Железния човек заслужава подкрепа. Той е инвалид, но не е спирал да работи и да осигурява прехраната на семейството си. Сега обаче му предстои продължително възстановяване. Съпругата му също е с увреждане и със сигурност ще имат финансови трудности, докато Божидар се върне към предишния си живот. Който желае, може да им помогне, каза д-р Найденов.

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски

BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В чистачка се превърна Тита. Сексапилната изпълнителка яхна машина за миене на пода. Облечената като за дискотека, изпълнителката на "Антилопа" не се притесни да върши работа, различно от нейната. Цицеронестата блондинка умело управлява големия уред. Протежето на Криско въртя гефрека на машината и излъска целия под на помещението

Половинката на мотоциклетиста Андреа Яноне - Джулия де Лелис, е известен модел и инфлуенсър. Като такава тя се стреми да поддържа вниманието на последователите си постоянно. Наскоро написа книга за кариерата си, която се оказа доста успешна. Сега публикува своя снимка, която тв водещата Барбара д'Урсо определи като шокираща

Напълно натурална и без капка грим актрисата Параскева Джукелова вършее из столичните булеварди. Артистката се престраши да излезе на светло напълно естествена, което е похвално. Параскева, която в момента се подвизава в сериала "Пътят на честта", е добре екипирана, с дълго яке и черна шапка, които я правят напълно неразпознаваема в градската