За вируса, предизвикал загиването на 3-годишното дете, няма профилактика или ваксина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7880077 www.24chasa.bg
Доц. Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести

Скорострелното фатално развитие на инфекцията е въпрос на взаимодействието между организма и вируса.

Аутопсията вероятно ще докаже или тежка пневмония, или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден.

В момента стотици деца са със същите симптоми, но те ще завършат благоприятно, драматичният ход е изключение. Най-често до скоротечен край водят грипните вируси – всяка година убиват 10-20 деца, най-добрата профилактика е ваксината. Това казва в ексклузивно интервю за в. "24 часа" доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Клиниката по детски инфекциозни болести към Инфекциозна болница - София. 

- Доц. Мангъров, цяла България е съпричастна към мъката на родителите, които загубиха за часове 3-годишното си детенце, съболезнования и от нас за сполетялото ги нещастие, възможно ли е толкова бързо да се влоши състоянието?

- Вероятно детето е развило скорострелно протичаща вирусна инфекция. Риновирусът, който са открили в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, в общия случай не причинява фатални инфекции, въпреки че в редки случаи са възможни.

Принципно най-тежките усложнения с внезапно начало и светкавично развитие до фатален край дават грипните вируси. Обаче в момента те не се откриват. Топлото време отложи началото на циркулацията на грипните вируси, която обичайно в средата на ноември е започнала в цяла Европа, а сега положението е все още спокойно. Но трябва да се знае, че грипът е сериозно заболяване със склонност да се усложнява, както и понякога в единични случаи пациентите да загиват за един ден. Това се случва по-често при малките деца и старите хора – две особено уязвими групи поради особености на имунната им система. Най-тежките животозастрашаващи варианти са да се развие хеморагична пневмония или енцефалит - възпаление на главния мозък.

Това, че сега е изолиран риновирус, не означава автоматично, че е причината за загиването на детето.

- Аутопсията ли ще даде отговора защо се е случило?

- Аутопсията вероятно ще покаже инфекция със скоростно протичане - или пневмония, или енцефалит, или миокардит.

- След преминаването към по-студено време тази есен има ли случаи на деца със скоротечни пневмонии и енцефалити?

- Не е съобщаван такъв случай до момента, но всяка зима има. Грипът е най-честата причина за загиване на деца за един ден. Обикновено са в разгара на сезонната епидемия през януари-февруари. Всичко от началото до края се случва за ден, драматичното влошаване е наистина за часове. Такъв известен случай имаше миналата година във Враца, предишната в Добрич.

Но това, което сега се случи, не е грип. Обаче е предупреждение, че и грипът ще дойде след време, а за него е доказано, че особено при малките деца може да причини тежка инфекция със стремителен ход и най-сигурната доказана профилактика е ваксината. Но като ги повтаряме тези неща от години, в отговор се започват обяснения как не знам какви си неща ще дават на детето да му се подсилва имунитетът, как с не знам какво си ще го хранят.

Напомням за тези, които са склонни да се вслушат в разума си и опита на медицината: сега е времето децата да бъдат ваксинирани - всички деца над 6 месеца, за които няма противопоказания.

- Кои други групи вируси могат да породят сходна по тежест инфекция при децата?

- Ентеровирусите. Преди години имаше епидемия от ентеровирус 71, която погуби в рамките на 2-3 седмици няколко деца. Майка ми беше началник на детското отделение в Стара Загора и буквално спеше в болницата, не се прибираше заради многото постъпващи едно след друго деца в тежко състояние.

- В конкретния случай сега дали е можело да се избегне най-страшното?

- Където и да беше детето, щеше да загине. При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. Не може да се каже, че има закъснение. В момента в София има стотици деца с температура 40 градуса и другите симптоми на вирусни заболявания, които обаче при 99 и отгоре процента завършват благоприятно. В редки случаи нещата тръгват накриво, което се определя от взаимодействието между детето и вируса, който го е нападнал.

В случая вероятно не става дума за сепсис, няма данни за сепсис.

- Трагедията по естествен начин подсеща за липсата на модерна национална детска болница?

- Разбира се, че би трябвало да има съвременна голяма специализирана детска болница, но не само сграда, а и достатъчно професионалисти, които да работят в нея. Картината в момента не е розова. В отделенията работи по една сестра и обикновено е на около 60 г. Отделно на каквато и възраст да е, не може един човек да се грижи за 20-25 тежко болни.

Но където и да беше постъпило детето…

- Какви симптоми подсказват веднага да се търси лекар?

- Симптомите при инфекциите са едни и същи – нарушаване на общото състояние, висока температура, кашлица, повръщане, диария. По тази логика всяко дете с температура трябва да се вкара в болница, което няма как да се случи. Ако родителите са притеснени, разбира се, ще заведат детето на лекар, ще се консултират най-малкото с неговия педиатър.

- В момента при вас в Инфекциозна болница има ли свободни легла, деца с какви заболявания лекувате?

- Не е много пълна клиниката, има може би малко повече деца с остри вирусни инфекции.

При нас много от децата са със симптоми, сходни с тези, които е имало починалото момченце. Нищо не пречеше това дете да е в нашата болница. И най-вероятно не е дошло при нас, защото, без да абсолютизирам, родителите обикновено се страхуват, че като детето им се лекува в инфекциозна болница, ще се зарази с нещо. А не си дават сметка, че всички, които са при нас, са се заразили отвън.

По стечение на обстоятелствата детето не е дошло при нас. Но и да беше постъпило, нищо повече нямаше да направим. Просто тези неща, за съжаление, понякога се случват. И ще се изправим пред драматични протичания отново през зимата, когато започне грипът.

- Събира ли се статистика каква е честотата на фаталните случаи за сезон?

- Всяка зима има по няколко, за страната са по 10-20 на година, не повече.

- Какво е най-важното, което в този момент може да се каже във връзка с трагедията, може ли да се отправи ясно послание, предупреждение, съвет?

- Ако трябва да се акцентира върху нещо, това е, че вирусът, предизвикал загиването на детето, реално няма профилактика, няма ваксина или нещо друго, което да се направи, за да не се случва това. Но за грипа – има. И сега е моментът да се ваксинират децата. За възрастовата група от 6 месеца до 8 години се препоръчват две детски дози през определен интервал от време, ако се ваксинират за първи път в живота.

- С какви преобладаващи диагнози са децата, които се лекуват при вас в момента?

- Най-честата диагноза при нас е вирусна чревна инфекция. В другите клиники и отделения, които са с друг профил, диагнозите са преобладаващо бронхиолити и пневмонии.

- От дългогодишния си опит може ли да кажете как се уточнява каква е инфекцията, правят ли се някакви специални изследвания?

- Насоката за изследванията се определя от клиничните симптоми, това е нещото, което лекарят първо учи 6 години, после специализира, с годините практика надгражда и трупа опит. Мнозина си мислят, че диагнозите се поставят в лабораториите и след това хората се лекуват в аптеките, което не е така.

За да се постави диагноза, трябва да се разпита подробно как се е разболяло детето, какво се е случило до момента, да се направи обстоен преглед.

Нека хората не си мислят, че за всяко състояние има изследвания, които като се направят, и всичко се изяснява. Често се работи в условия на липса на информация и време. За да има промяна в лабораторните показатели, детето трябва да е в състояние, което за лекаря вече е било видимо обезпокоително.

Лабораторните изследвания подпомагат диагнозата, но сами по себе си не я поставят. И, за съжаление, не всичко се лекува успешно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София