Как се спасяват хора с мозъчен тумор, по-голям от мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7880134 www.24chasa.bg
Божидар се възстановява след интервенцията. Под кадъра от болничната стая д-р Марин Пенков, д-р Емануил Найденов, доц. Станимир Сираков и доц. Васил Каракостов (от ляво на дясно) разказват как са планирали и осъществили сложната операция. СНИМКА: Любомира Николаева

С уменията на железен  мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50 процента риск и дава всичко от себе си за другите 50 процента. Това показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София. 

Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин, могат да достигнат размерите на втора глава. Прозвището си 41-годишният българин получава от малкия си син. За момчето  Божидар е пример за трудолюбие, отговорност към близките и обществото и несломима воля да се живее по правилата въпреки трудната съдба на човек с увреждания.

След започнатата битка с болестта Железния човек го наричат и лекарите, на които дължи шанса си за втори живот. Без лечение месеците му са били преброени. Сили да се бори за оцеляването си заедно с неврохирурзите му дава мисълта, че не може да разочарова момчето си. Железен човек не се предава.

Днес, 10-ина дни след интервенцията, Божидар участва активно в рехабилитацията и сме обнадеждени, че след пълното си възстановяване ще може да заживее като преди тумора, казват лекуващите го лекари от университетската болница “Свети Иван Рилски” в София.

Случаят е много рядък, описани са само няколко подобни.

Най-голямото в света образувание от същия вид, който има и Железния човек, е успешно отстранено през февруари миналата година от главата на 31-годишния индиец Сантлал Пал. То е било със зашеметяващите

размери

20 на 30 на 30 см

и тежало

1,8 килограма

Преди да бъде приет в елитна неврохирургична клиника в Мумбай, мъжът живял с голямата маса на темето си години. Местни лекари в родния му щат Утар Прадеш определяли тумора като невъзможен за операция, разказа пред Би Би Си жена му след щастливия край на историята.

Случаи на тумори над 1-1,2 кг се докладват основно от индийски лекари.

Как е възможно наистина мозъчен тумор да е по-тежък от самия мозък и обемен колкото главата или дори повече?

Особеното е, че този вид тумори не се разполагат в самия мозък, а в неговите обвивки. Подобна материя има и във вентрикулите в сърцевината на мозъка, но не и в самия мозък. Образуванието е винаги “отвън” - над мозъка или в някоя “цепка”. С уголемяването си обаче ненормалната тъкан избутва мозъка и го притиска към черепа.

Медицината

нарича

туморите от този

вид менингиоми

В повечето случаи въпреки потенциала си да достигат мегаразмери са доброкачествени. Понякога обаче са атипични и своенравни или разположени на места като основата на мозъка например, до които хирургът не може да стигне отникъде без драстични щети.

Типичните менингиоми нарастват бавно - по 1-2 мм годишно, и мозъкът дълго време успява да се адаптира без ярко изразени симптоми на дефицит. Когато натискът стане непоносим, един след друг различни центрове в него влошават работата си, обясни доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница. Екипът му работи във всички области на неврохирургията - за година извършват впечатляващите 2400 операции. Там при поне 50% риск с прецизно планирана сложна интервенция е отстранен 1-килограмовият тумор на “железния” Божидар.

За успеха помага

школата, създадена в

клиниката, и усилията на

много специалисти от

различни области на

медицината

Но главните герои в операционната са неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенологът доц. Станимир Сираков, анестезиологът д-р Любомир Падарски, неврорентгенологът д-р Марин Пенков.

Екипът вече е изправил на крака Божидар. Следоперативният период тече според очакванията на неврохирурзите. Подобреното след интервенцията зрение на мъжа е допълнителен аргумент за оптимистичната прогноза за резултата от лечението.

Ще останат ли драматични увреждания след лошата болест? При щастлив изход най-голямата щета е емоционалната травма от тумора, драстичните проблеми си отиват с махането на образуванието. Хората, преминали през ада, не искат да си спомнят как с нарастването на тумора се усилва главоболието, влошават се зрението и координацията, забавят се говорът и движенията... При напреднало заболяване симптомите не позволяват пренебрегване и хората търсят лекар.

В случая на Божидар е загубено много време. Спасителите му в “Св. Иван Рилски” не могат да си обяснят как до отиването си при тях е бил “изпуснат” от системата.

След съобщаването на диагнозата първият въпрос на хората с участта на Божидар е защо ги е сполетяла тази съдба и има ли шанс да я надмогнат.

Причината

за мозъчните

тумори не е ясна,

нито е открита

връзка с нещо

от начина

на живот

Ако за хората, които пушат, може да се каже, че трупат по-голям риск от рак на белия дроб, то за лошите болести на мозъка навиците имат много по-малко значение.

Класическият заподозрян фактор е радиацията, без обаче да е облечено в категорични данни за механизмите.

По неизвестна за днешната медицина причина в някакъв момент мозъчни клетки започват да се делят неуправляемо и формират тумори.

Според някои

учени е възможно

причината да е

хормонална, но

други подозират

ролята на вирус

Хормоналният сценарий се базира на факта, че жените по-често от мъжете развиват доброкачествени тумори на мозъка. Това е по учебник. Всъщност има толкова видове мозъчни тумори, колкото са и пациентите, и хирургичното отстраняване крие различни рискове.

Лечението започва много преди неврохирургът да вземе скалпела. Резултатът зависи от голям екип лекари с различни специалности. Заедно обсъждат и набелязяват стратегия на базата на прецизната образна диагноза - “снимка” от съвременните видове скенери.

Решението дали и как най-добре да се лекува менингиомът се основава на множество фактори. Основните са размерите и местоположението на лошата тъкан, симптомите, темпото на растеж и наред с това - годините на пациента. Избира се от няколко възможности:

наблюдение - при

малък тумор и

липса на симптоми,

хирургия и

лъчетерапия,

до която се прибягва за дълбоки, оперативно недостъпни тумори или при хора в напреднала възраст.

При оперативното лечение на повърхностен менингиом неврохирургът цели отстраняване на възможно най-голяма част от патологичната маса. При “изрязването” на тумора обаче има риск от смъртоносен кръвоизлив.

В близкото минало относителна застраховка срещу обилното кървене е било завързването на артерията, която снабдява зоната на тумора. В модерните болници вече се разчита на емболизация, обасни доц. Каракостов. Точно така са действали лекарите при Божидар. С тънка тръбичка - катетър, по кръвен път се стига до съдовете, които захранват тумора. На подходящото място се вкарва подобно на лепило съсирващо вещество, което трябва да блокира доставката на кръв. Така туморът гладува, леко се свива и най-важното - губи потенциал за фатално кървене по време на продължителната операция.

Няколко дни след емболизацията екипът пристъпва към втората стъпка - самото отстраняване на тумора. Три думи, а зад тях - години на учене, труд и усъвършенстване.  

Операцията отнема над

8 часа и напрежение,

за което няма

адекватна мерна

единица

Ако професионализмът и стресът се измерят в пари, са възможни два подхода: колко плаща касата и колко би струвало, ако същата НЗОК плати за такова лечение на българина в чужбина. По клинична пътека в “Св. Иван Рилски” вероятно ще влязат по-малко 4 хил. лв. От преписките за лечение в чужбина може да се види, че в САЩ и Германия аналогична операция струва над 70 хил. евро.