"Безмесният понеделник" намалява консумацията на месо

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7883866 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Участниците в неотдавнашна кампания, базирана върху практикуване на "безмесен понеделник", заключиха, че консумацията им на месо е намаляла, съобщи ЮПИ.

Много хора, които се опитаха един ден седмично да не консумират месо, за да привлекат вниманието върху храненето и климатичните промени, продължиха да го правят след приключването на кампанията, сочат резултатите от анкета.

Тя обхванала 320 домакинства в Бедфорд, щата Ню Йорк, които участвали в кампанията "Безмесен понеделник" през 2018 г. Тогава участниците не консумирали месо един ден седмично в разстояние на 12 седмици, информира БТА.

Шест месеца по-късно почти 57 процента от респондентите заявили, че консумират по-малко месо, отколкото преди началото на кампанията. Близо 70 процента уверили, че им било лесно или много лесно да се откажат от консумацията на месо, а 68 процента - че били по-склонни да не ядат месо един ден седмично.

Анкетираните заявили, че за тях най-голямото предизвикателство било свързано с предпочитанията на семейството и приятелите им за даден вид месо и/или хранителните им навици.

Участниците били наблюдавани също в началото и края на кампанията. В рамките на три изследвания доброто здраве било посочено като основна причина за намалената консумация на месо. В края на 12-седмичната кампания значимостта на доброто здраве намаляла, а се увеличила тази на климатичните промени, околната среда, намаленото потребление на енергия и съхраняването на водоизточниците. Шест месеца по-късно значимостта на климата и околната среда като причини за намалената консумация на месо малко спаднала, но продължила да е по-голяма, отколкото в началото на кампанията.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация по обществено здравеопазване във Филаделфия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хиляди протестиращи хотелиери и ресторантьори окупираха парламента и Министерски съвет и блокираха движението на Орлов Мост. Демонстрацията се състоя въпреки постигнатото споразумение с Министерството на финансите, според което Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца

Откриха лек срещу коронавируса! Китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус. Според учените това ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за потушаването на епидемията

Бебе почина само два дни след раждането си. На 23 януари следобед в монтанската многопрофилна болница се ражда здраво момченце. Два дни всичко е наред, но през нощта срещу третия нещо се случва, в резултат на което детето почива. Бременността на майката Изабела протича нормално, в деветия месец получава болки и е приета в лечебното заведение