Ново поколение иновативен инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба показва по-добри резултати при терапията на ХОББ и е по-екологичен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7887902 www.24chasa.bg

Според официална статистика на Министерството на здравеопазването от 2018 г. между 5 и 10% от българите са с ХОББ, а едва 75 000 човека се лекуват. По неофициални данни броят на заболелите в страната е не по-малко от 500 000 души. Статистика на Европейското респираторно дружество сочи, че в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

Над 200 специалисти по белодробни заболявания взеха участие в Национална пулмологична среща на тема “Персоналният подход в лечението на ХОББ: оптимизиране на терапията спрямо нуждите на пациента“. Срещата се проведе в София и беше организирана от Boehringer Ingelheim с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести (БДББ). Основен акцент на събитието беше индивидуалния подход в лечението на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

В научната програма на срещата взеха участие български и международни експерти, изявени специалисти по белодробни заболявания, които дискутираха значими теми, свързани с предизвикателствата и иновативните решения при лечението на ХОББ, съвременната концепция за максимална бронходилатация и ограничаване на инхалаторните кортикостероиди в клиничната практика. По време на срещата беше представена последната иновация при инхалаторните устройства – най-ново поколение инхалатор тип „фина мъгла“ за многократна употреба.

Персонализираната медицина е пътят, който трябва да извървим, за да сме полезни на нашите пациенти. Ако преди се насочвахме към група от пациенти, днес трябва да целим индивидуална терапия за отделния пациент, за да може, въпреки тежкото заболяване, качеството му на живот да бъде подобрено.“, заяви доц. д-р Диана Петкова, зам. председател на БДББ и завеждащ Клиника по пневмология и фтизиатрия, МБАЛ ”Св. Марина”, Варна, която бе модератор на събитието.

ХОББ е с нарастващо значение според СЗО, като се очаква заболяването да се превърне в третата водеща причина за смърт до 2030 година в световен мащаб. Това е прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове и затруднява дишането на пациентите и ежедневните им дейности, дори в много ранен етап. Данни от Министерството на здравеопазването сочат, че в България болестта остава недиагностицирана при значителен брой пациенти. Специалистите смятат, че честотата на ХОББ у нас е значително над средната за Европа и обхваща над 10% от населението над 40-годишна възраст. Причини за това са фактори като масовото активно и пасивно тютюнопушенe, замърсяването на въздуха, наличието на прах, въглероден диоксид, влага в затворените помещения и генетична предразположеност, които увреждат в значителна степен белодробната функция.

Инхалаторният път на доставяне на медикамента в белите дробове се счита за най-оптималния за постигане на бърз лечебен ефект и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести, защото се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти.“, заяви доц. д-р Владимир Ходжев, председател на БДББ и ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив. „От изключително значение при определяне на персоналния подход в лечението на ХОББ е анализ на възможностите и уменията на пациентите да боравят с инхалаторните устройства. Този анализ се базира на информация за възраст, съпътстващи заболявания и функцията на белите дробове на болния. Данните от множество проучвания, сочат, че пациентите с това тежко респираторно заболяване, могат да изпитат затруднение при боравене с инхалатора, което неволно да причини неспазване на терапията.“, подчерта той.

Според проф. Пьотр Борос от Катедрата по дихателна физиопатология към Институт по туберкулоза и белодробни заболявания във Варшава съвременната концепция за постигане на оптимална терапия при ХОББ изисква постигането на максимална бронходилатация чрез комбинирането на две лекарства в инхалаторното устройство от самото начало на лечението: „Голяма част от пациентите или един от двама реагират позитивно на лечението с двойна бронходилатация. В по-голяма част от случаите двойната бронходилатация въздейства наистина добре, защото влияе позитивно на дългосрочния спад на белодробната функция и означава по-добър начин на живот. Наблюдават се по-ниски нива на диспнея, по-добър толеранс и голяма част от пациентите усещат подобренията. Същевременно, комбинацията от инхалаторни кортикостероиди и бронходилататори е ефективна само при определени фенотипове по отношение на епизодите на обостряне. При прилагане на двойна бронходилатация, данните сочат подобрение на белодробната функция. Тук идва въпросът защо пациентът да губи ценно време, ако може още в началото да бъде започнато лечение с двойна бронходилатация.“

За максимална ефикасност на инхалаторната терапия, пациентът трябва да използва ефективно устройство, да притежава добра инхалаторна техника, както и да се придържа към назначения терапевтичен режим. Най-новото устройство за лечение на ХОББ и астма, което беше представено на срещата, е ново поколение инхалатор за многократна употреба тип „фина мъгла“, което спомага лекарството да проникне дълбоко в белите дробове, като е необходимо минимално усилие при инхалиране от пациента. Устройството се презарежда и може да бъде използвано отново чрез многократна употреба с до 6 пълнителя. Останалите предимства за пациента, са по-лесната употреба и лесно сглобяване, както и с наличието на индикатор за дозата, разположен в основата на пълнителя. Прилагането на еднакви дози се постига благодарение на основните конструктивни елементи на инхалатора и се гарантира независимо от страната, на която е обърнато устройството по време на прилагане на дозата.

Изборът на най-добро инхалаторно устройство е повратен момент при пациенти с ХОББ. Този процес е от съществено значение за успешно прилагане на лечението.“, заяви доц. Мария Вукоя, началник на отдела по патофизиология на дишането, Център по патофизиология на дихателната и сънна медицина, Институт по белодробни заболявания на Войводина, Сърбия. „Важно е да предоставим на пациентите инхалатори, които оптимизират шансовете им за терапевтичен успех. Важно е да гарантираме, че предоставяме правилните насоки за лечение, които да спомагат за ефективното използване на инхалатора на ежедневна база. Това е вписано и в международно признати ръководства за лечение на ХОББ и астма“, подчерта тя.

Иновативното инхалаторно устройство за многократна употреба тип „фина мъгла“ е разработено от фармацевтичната компания Boehringer lngelheim и генерира бавнодвижеща се, дълготрайна „фина мъгла“, която допринася за лесното и ефективно достигане на лекарството до белите дробове на пациента.

Инхалаторът от ново поколение е едновременно успех в разработването на екологично и хигиенично решение без пропеленти. Устройството може да бъде ползвано с до 6 пълнителя и така да бъде намален въглеродният отпечатък, както от производителя, така и от пациентите, които го използват.

Съгласно статистиката на СЗО, приблизително 251 милиона души са диагностицирани с ХОББ - прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове. Все още не e открито лечение за ХОББ, но повечето пациенти могат да контролират заболяването с подходящите медикаменти и подходящ терапевтичен план. Данните от Министерството на здравеопазването от 2018 г. сочат, че България е на първо място в ЕС по брой заболели от белодробни болести, а ХОББ е на трето място като причина за преждевременна смърт. Между 5 и 10% от българите страдат от ХОББ, но официално едва 75 000 човека се лекуват, а 89 893 души са диспансеризирани. По неофициални данни броят на заболелите в страната е не по-малко от 500 000 души. Статистика на Европейското респираторно дружество сочи, че в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо