Медицинската асоциация в САЩ: Незабавно да се забранят електронните цигари

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7890831 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Американската медицинска асоциация на заседание в Сан Диего призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг, съобщи Асошиейтед прес.

Асоциацията посочи като довод голямото нарастване на броя на пушещите електронни цигари тийнейджъри, които предпочитат устройствата, загряващи разтвор с никотин. Друг проблем са тежките белодробни болести, свързани с тях. Броят им напоследък в САЩ много се увеличи. Повечето от случаите са свързани с пушене на THC - тетрахидроканабинол, който е психоактивната съставка на канабиса. Виновен може да е сгъстяващият агент, използван на черния пазар за такива продукти, предава БТА.

Големият брой на заболелите в САЩ - 2100 души и 42 смъртни случая, насочи към "факта, че има много малко данни за краткосрочните и дългосрочните последици за здравето на електронните цигари и продукти за тях", каза д-р Патрис Харис, президент на Американската медицинска асоциация.

Някои наблюдатели посочиха, че в позицията на Асоциацията има недостатъци, които ще попречат да бъде постигната забраната. На първо място това е, че не иска забрана на всички тютюневи продукти за пушене, включително и електронните цигари.

Американската медицинска асоциация призовава за забрана на продуктите за електронни цигари, които не са лицензирани, но досега одобрени от Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата няма.

Тя ще настоява за забраната пред законодателните органи, но е сигурно, че производителите ще се възпротивят.