Над 80% от подрастващите в света страдат от обездвижване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7898248 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 80% от подрастващите в света не са достатъчно физически активни, най-вече момичетата, според доклад на Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Здравните експерти препоръчват най-малко един час физическа активност дневно, за да се подобри здравето на тийнейджърите и за да се предотвратят най-различни заболявания, предава БТА.

Специалистите от СЗО са изследвали физическата активност на 11-17-годишните в 146 страни за периода 2001-2016 г. В проучването са анализирани данните за 1,5 милиона ученици.

В глобален мащаб през 2016 г. 81% от подрастващите, посещаващи училище, не са спазвали препоръките на СЗО за физическа активност. През 2001 г. този процент е бил 82,5 на сто.

Една от главните причини за обездвижването на юношите е "електронната революция", която е променила поведенческите навици на младите хора. Те все повече се застояват пред екраните на компютрите и на мобилните устройства, които ги лишават от движение за дълго време.

На първо място по показатели за физическа активност изследването поставя тийнейджърите от Бангладеш - 34% от тях изпълняват препоръките на СЗО за едночасово движение всеки ден. На последно място в класацията фигурират подрастващите от Република Корея, където физически активни са едва 6%.

Сред "отличниците" в класацията по физическа активност, редом с тийнейджърите от Бангладеш, фигурират и тези от Словакия, Ирландия, САЩ и България.

В глобален мащаб физическата активност при момчетата расте, като от 2001 г. до 2016 г. тя е се е променила от 20% на 22%. Но при момичетата числата не търпят промяна и за споменатия период остава фиксирана на 15 на сто.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане