Д-р Терзиева: Самолечението при настинка и грип често води до предозиране с парацетамол

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7920136 www.24chasa.bg
Д-р Величка Терзиева, общопрактикуващ лекар и педиатър в гр. София

Д-р Величка Терзиева е педиатър и общопрактикуващ лекар в МЦ „FiHealth“ София – Детски център “Слончо”

- Д-р Терзиева, има ли вече случаи на грип?

- Все още няма случаи на заболели от грип. Но скоро очакваме да започнат да атакуват различни грипни щамове. Както всяка година, пикът им е през месеците януари-февруари. В момента са много разпространени риновирусните и аденовирусните инфекции, които заради необичайно топлото време тази година започнаха по-рано. Те протичат предимно с обилна водниста хрема, болки в гърлото, кашлица, спазъм. Стига се до бронхити, синузити, отити. Най-уязвими са децата до 6-годишна възраст поради ниския имунитет.

- Кои са най-честите грешки, които допускаме, когато се разболеем?

- Самолечението е една от основните грешки. Хората отиват в аптеката и си купуват нещо, което са решили, че ще им действа, не се консултират нито с лекар, нито с фармацевта. Това обаче е опасна практика и може да има сериозни последствия за здравето. Един такъв пример са не малкото случаи на предозиране с парацетамол. Той е вреден, защото преминава през чернодробното кръвообращение. Често обаче хората отиват в аптеката и си взимат препарат за настинка или грип. А повечето от тези препарати съдържат парацетамол, въпреки че се продават под различни търговски наименования. И успоредно с това приемат парацетамол като индивидуален медикамент. Ако той се предозира, може да се стигне до силна интоксикация. Затова човек винаги трябва да се консултира с лекаря или фармацевта какво приема, за да не се получи превишена доза.

Другата основна грешка, която допускаме, е, че ходим на работа, когато сме болни. Човек трябва да си остане поне за 2-3 дни вкъщи, за да може да се стабилизира и да не заразява околните. Инфекциите са въздушно-капкови и в отворените офиси се разпространяват много бързо, а климатиците допълнително способстват за това.

- Как можем да се предпазим от грипа?

- Най-добрият начин е да се започне своевременна профилактика, още през август-септември, като има много подходящи хомеопатични препарати за тази цел. Един от тях е Инфлуцид. Той трайно укрепва имунитета, има силно изразен противовирусен ефект, включително срещу грипните вируси. Който е закъснял, може да направи 1 профилактичен курс с Инфлуцид и сега, за да бъде подготвен за грипната вълна. Курсът включва прием на 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на 1 месец. Инфлуцид много успешно се комбинира с имуностимулиращата програма от Шуслерови соли №3, №6 и №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тя действа много добре, може да се приема и по-дълго време. Шуслерова сол №3 повишава имунната защита, №6 подпомага детоксикацията на клетките, №7 понижава нивата на ежедневния стрес за по-силен имунитет. Подходяща е и за малки деца, и за възрастни.

Освен това, колкото и банално да звучи, трябва да се спазва добра лична хигиена. Ръцете да се мият често и старателно. Когато кихаме, да не си слагаме ръката пред устата, а да кихаме в лакътя си, например, за да може, когато се ръкуваме, да не предаваме инфекцията. Когато имаме хрема и кашлица, по възможност да слагаме медицински маски. Самите те трябва да се сменят на всеки 3 часа.

А в случай на разболяване, първо трябва преглед от лекар. След това може да се премине към лечебни дози на Инфлуцид. Приеман по-начесто, той лекува симптомите на настинка и грип и помага боледуването да премине по-леко. В зависимост от съпътстващите симптоми, към него могат да се добавят и различни Шуслерови соли. Шуслерова сол №3 - при остри оплаквания, при температура. Сол №2, ако има някаква алергична компонента. Сол №4, ако секретът в носа стане по-белезникав и гъст. А сол №6 се прилага при хора с хронични състояния. Освен че са напълно безопасни и щадящи организма, Инфлуцид и Шуслеровите соли могат да се комбинират и с всякакви лекарства от конвенционалната медицина.

- Температурата е един от симптомите при настинка и грип, която всява паника сред много родители. Можем ли да избегнем температуропонижаващите лекарства и да я овладеем с по-щадящи средства?

- Температурата е защитна реакция на организма спрямо микроорганизма. За предпочитане е до 38°С да не я сваляме. Над тези стойности вече можем да дадем температуропонижаващо лекарство или хомеопатични медикаменти за сваляне на температурата като Шуслерова сол №3. Много е важно при фебрилитет непрекъснато да оводняваме организма. Защото човек губи 10 мл на килограм течности при всеки един градус над 37°С температура и водно-солевият баланс трябва да се възстанови. Освен вода, пиенето на чай помага за оводняване. Най-вече при децата, защото те се обезводняват изключително бързо.

Повечето родители се страхуват от поява на фебрилен гърч. Но той е характерен до 2-годишна възраст поради ниския праг на чувствителност в хода на покачване на температурата, дори тя да не е много висока. Той може да се получи дори при стойности от 38,2°С, като даването на температуропонижаващо лекарство не е гаранция за предотвратяването му.

- Честото боледуване на детето е проблем на много родители. Какви съвети за укрепване на детския имунитет бихте дали?

- Тук отново препоръчвам на моите пациенти имунопрофилактика с Инфлуцид и един препарат, създаден специално за регулиране имунитета на децата от 0 до 6-годишна възраст – Имунокинд. Той съдържа 3 калциеви съставки, а знаете, че калцият е изключително важен в детска възраст. Приемът на Имунокинд води до чудесни резултати – боледуванията значително се разреждат, намалява се и нуждата от антибиотично лечение, инфекциите преминават много по-леко. Най-оптимало е имунопрофилактиката да започне още през септември, но може да се направи и сега. Дозировката е същата – по 3 таблетки на ден и от Инфлуцид, и от Имунокинд, като приемът на Имунокинд е препоръчително да продължи поне 3 месеца.