Доц. д-р Ерсон Аксу: Редовните прегледи предпазват от рак, а ранната диагностика спасява живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7934524 www.24chasa.bg

Болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия, казва докторът

Доц.д-р Ерсон Аксу е завършил медицина в Истанбулския университет. Специализирал е гинекология в университета „Намък Кемал” в Текирдаг. Член е на Турската асоциация на лекарите. Автор е на множество научни статии. Владее английски и шведски. Работи в болница „Чорлу Ватан” в турския град Чорлу. Специалист е в областта на гинекологичната, лапароскопската, роботизираната хирургия, извънматочната бременност, безплодието и т.н.

- Доц. Аксу, кои онкологични гинекологични заболявания зачестяват и кога медицината има възможност да помогне за спасяването на човешки живот?

- В последно време се наблюдава повишен ръст на пациенти с рак на шийката на матката, рак на матката и на яйчниците. Медицината може да спасява човешки живот именно чрез гинекологични операции. След оперативното лечение се назначава лъчетерапия и химиотерапия в случаите, които изискват такива.

- Какво препоръчвате на пациентите си като превенция срещу раковите заболявания?

- За да се предотврати рак на шийката на матката, дамите редовно трябва да си правят изследване чрез цитонамазка. За профилактика на рака на яйчниците и на матката препоръчвам вагинален ултразвук също на определен период. За превенция срещу рак на гърдата е задължително да се прави мамография и ултразвук поне веднъж годишно. Това са задължителни прегледи, които не бива да се пропускат.

- При какви случаи прилагате ендоскопска хирургия и кога тя е неприложима?

- Ендоскопската операция бива или лапароскопия или хистероскопия.

Лапароскопската хирургия може да бъде използвана за всички органи в коремната област, например при кисти на яйчниците, миоми, премахване на матката (хистеректомия), рак на всички гинекологични органи, стерилизация, вътрешни операции, гинекологични операции по време на бременност, изпускане на урина и други.

Хистероскопия се прилага при полипи на матката, миоми, сраствания, септатна матка, операции при безплодие и необходими операции за маточни аномалии. Този тип операции са предпочитани от пациентите, особено от онези, които имат съпътстващи заболявания като затлъстяване или диабет.

- Разкажете за случаи, при които човешкият живот е спасен благодарение на вашата намеса.

- Всеки случай за нас е специален. Подхождаме към всеки пациент индивидуално, защото той има своя история и заболяването му е специфично. Винаги използваме професионализма си, за да помогнем максимално.

Ако трябва да спомена конкретен случай, бих се спрял на ситуация на истмикоцервикална недостатъчност. Тогава чрез цервикален серклаж спасихме живота на майката и на бебето.

В случаите на рак на шийката на матката или рак на яйчниците пациентките, които дойдат навреме за консултация и бъдат рано диагностицирани, се оперират по затворен метод, който е по-щадящ за пациента.

- Може ли да се каже, че болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в определен вид гинекологични операциии?

- Разбира се. В болница „Чорлу Ватан“ разполагаме с достатъчно инфраструктура, оборудване и ноу-хау, за да бъдем предпочитани от пациентите за лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия.

- С каква апаратура разполага болница „Чорлу Ватан”, която подпомага вашите умения и професионализъм?

- Нашата болница е една от водещите, що се отнася до оборудване с необходимата апаратура. Специално за лапароскопски и хистероскопски операции болница „Чорлу Ватан“ разполага с отличен екип от специалисти и с най-модерната апаратура. Целият персонал е обучен и квалифициран. Такива операции се практикуват от години в нашата болница и имаме натрупан опит и експертиза.

- Интересувате ли се от пациентите си в следоперативния период?

- Аз задължително се грижа за пациентите в постоперативния период, посещавам ги в стаите им, интересувам се от състоянието им, взимам решения за допълнителни терапии, ако се налагат.

Всяка операция се записва и аз информирам пациентите за всички манипулации, които са преживели, показвам им снимки и видеа от операцията. Всеки пациент получава запис на операцията на диск.

Моите пациенти могат да се консултират с мен по всяко време по WhatsApp или по телефон.

- Защо пациенти от България предпочитат вас и болница „Чорлу Ватан“ в случай на онкологично заболяване?

- Обслужваме пациенти от 40 години, в някои случаи по няколко поколения от едно семейство ни се доверяват. Имаме опит, ноу-хау и достатъчно съвременна апаратура.

Искаме да привлечем пациентите от България с успехите си в хирургията, за която ви разказах. Нещо повече. Когато българските ни пациенти пристигат в нашата болница, те виждат персонал, който говори родния им език, посреща ги с грижа, гостоприемство и топлота, кара ги да се чувстват у дома си.

Ако искате да направите консултация с доц. Ерсон Аксу, можете да се запишете тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Еднакво добри с микрофона и ските се оказа каймакът на българския попфолк. Певици временно загърбиха нощните заведения и атакуваха белите писти, за да покажат майсторлък в планинските курорти у нас и в чужбина. Кали от години е фурия на ски и не пропуска възможност да се пързаля. Тя е натрупала толкова голям опит

Вглъбен в телефона, докато пътува с градския транспорт в столицата, е Румен Леонидов. "България Днес" улови "Рицарят на книгата" да не се шири по луксозни коли и таксита, а като обикновен гражданин се слива с тълпата в мотрисата. Макар и повелител на книжното слово, явно Леонидов не може без модерните технологии в съвременния свят и все по-често

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа