Предколедно оживление в пластичната хирургия на д-р Николай Георгиев

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7938031 www.24chasa.bg

Корекциите на носа чрез ултразвук са по-щадящи, по-безболезнени и предпазват от големи отоци и травми

Медицински център за пластична хирургия „Д-р Николай Георгиев“ предлага както пластични операции и трансплантация на коса, така и следоперативна рехабилитация за пълния комфорт и удовлетвореност на пациента

– Д-р Георгиев, какви са новостите и тенденциите в пластичната хирургия?

– Не може да се каже, че има новости – всяка операция търпи нови модификации, има хирурзи, които измислят още по-добри техники и методи. По-скоро с годините се усъвършенства оперативната техника на самия хирург. Преди 15 години например операциите за поставяне на импланти в гърдите продължаваха около 2 часа и половина. Сега, с апаратурата, с която работим, цялата интервенция трае около 40 – 45 минути и пациентките нямат никаква кръвозагуба. Освен това лепим повърхността на разреза, не я шием, и съответно няма махане на конци.

– Бихте ли разказали малко повече за дейността на медицинския център, който ръководите.

– Пластичната хирургия може да се раздели на няколко сегмента: реконструктивна, естетична и изгаряния и пластики, свързани с този проблем. Ние се занимаваме основно с естетична хирургия, но отделяме голямо внимание и на реконструктивната, свързана с изграждането на гърди при жени след рак на гърдата. Работим с най-високия клас импланти и конци. Екипът на клиниката наброява около 30 души и всеки пациент може да бъде спокоен, че „минава“ през поне 25 чифта ръце, които дават най-доброто от себе си. Клиниката е с утвърдено име в своя сегмент. Нашите пациенти знаят, че тук операциите, свързани с бюста и реконструкциите на гърдите, се правят изключително добре – от високопрофесионален екип, с добри импланти и кратък период на възстановяване. Това е нещо, което се утвърждава във времето.

Сред другите дейности на центъра е трансплантацията на коса. Специалистите ни са преминали обучения във Великобритания, Грузия, Турция и постоянно развиват своята квалификация чрез посещения на различни семинари и уъркшопове. Резултатите са показателни сами по себе си: в началото започнахме с 1500 – 2000 присадки на манипулация, а сега техният брой е от порядъка на 3000 – 3500. Стараем се да удовлетворим желанията на нашите пациенти. Операциите, които се правят в нашия медицински център, са на световно ниво и по нищо не отстъпват на тези в Ню Йорк, Бостън или Стокхолм.

– Как се поддържа високо ниво на компетентност в областта на пластичната хирургия?

– На първо място, с непрестанно повишаване на квалификацията. Само през миналата година екипът на клиниката, включително и аз самият, сме посетили четирите най-големи и значими конгреса по пластична хирургия – в САЩ и Европа. Всеки от нас полага ежедневни усилия и работи целенасочено за подобряване на собствената си техника. Повишаваме и нивото на технологичното оборудване в клиниката. Например съвсем наскоро купихме специална машина, която е единствената в България. Тя се използва при операции на носа, като специфичното при нея е, че работи с ултразвук. По този начин се избягват големите травми и отоци, които бяха често срещан страничен ефект преди това. Сега операциите на носа се правят много по-бързо и не толкова травматично, а възстановителният период е значително по-кратък. Техниката е изключително иновативна!

Най-показателно за нивото ни обаче си остава доверието, което ни гласуват нашите пациенти. Правим по около 600 операции на година (като се има предвид, че през август клиниката не работи).

– Коя е най-важната част от процеса на възстановяване след пластична операция?

– Със сигурност – рехабилитацията. Нашата клиника е единствената в България, в която се извършва рехабилитация на място в допълнение към оперативните интервенции. Става дума за цяла отделна структура към клиниката, в която постъпват всички пациенти непосредствено след като бъдат изписани. Това е и причината те да изпитват по-малко болка, да се възстановяват доста по-бързо, а и крайните резултати, когато има рехабилитация, са доста по-добри и трайни.

За всяка от операциите – за нос, за гърди, липосукции, фейслифтове, е разписан отделен протокол. Той включва определена последователност от рехабилитационни процедури, които се прилагат в зависимост от конкретния случай. Разполагаме с около 20 апарата, всеки от които допринася за по-бързото и ефективно следоперативно възстановяване на пациентите. Целта на процедурите е да се стимулира кръвообращението в оперираната зона, като по този начин се намаляват отокът и болката. Веднага щом изпишем оперираните при нас пациенти, те започват съответната рехабилитационна програма, благодарение на което на 5 – 6-ия ден след операцията могат не само да се движат свободно, но и да се върнат към обичайния си начин на живот, включително да шофират. 

Медицински център за пластична хирургия "Д-р Николай Георгиев"
     град София
     бул. "Цар Борис III" № 315
     тел.: 02/ 957 11 08
     www.plasticsurgery-bg.com