Свалянето на холестерола намалява риска от сърдечносъдови болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7940674 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Приемът на лекарства за сваляне на нивото на холестерола у хората под 45-годишна възраст може да допринесе да се намали рискът от сърдечносъдови болести и инсулт по-късно през живота им, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.

Специалисти са анализирали данни за над 400 хиляди души в 19 западни страни за дълъг период, в някои случаи 43 години. Получените резултати потвърдили връзката между високото ниво на холестерола и повишения риск от сърдечносъдови болести в дългосрочен план. Било установено също, че рискът е по-голям за хората под 45-годишна възраст, отколкото за 60-годишните.

Жените под 45-годишна възраст с 1,45-1,85 грама холестерол на литър кръв и с най-малко два рискови фактора, свързани със сърдечносъдови болести - затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, тютюнопушене, са с 16-процентна вероятност от сърдечносъдов проблем, преди да навършат 75 години. За жените на 60 и повече години със същото ниво на холестерола и същите рискови фактори рискът е 12 процента, предава БТА.

За мъжете вероятността е съответно 29 процента и 21 процента.

Като използвали статистически модели, учените констатирали, че ако се намали наполовина нивото на лошия холестерол чрез прием на статини, рискът от сърдечносъдови болести за жените ще спадне до 4 процента, а за мъжете до 6 процента.

"Резултатите потвърждават, че контролът на нивото на холестерола по-рано през живота може да е по-полезен, отколкото в напреднала възраст", отбеляза експертът Пол Лийсън от Оксфордския университет.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си