Запечатване на зъбите намали със 75% кариесите на 140 000 деца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7943258 www.24chasa.bg

С усилията на Българския зъболекарски съюз и над 400 нейни членове от създаването си досега националната програма за орално здраве на децата е намалила риска от кариеси на 140 000 деца. Освен това е обучила семействата им на добрите практики за поддържане на здравето на зъбите и венците и за ролята на храненето. Това съобщиха лидерите на съюза след приключването на традиционната годишна кампания за силанизиране.

Програмата е насочена към първите постоянни зъби, защото рискът от кариеси при тях е най-голям. Дъвкателна им повърхност е набраздена от много разклонения и ямки, в които се задържат остатъци от храна. Те стават основа за зъбна плака – главен фактор за кариес. Чрез покриването им със силанти е намелан рискът за ранни кариеси на 460 хиляди зъба, обясни д-р Николай Шарков. Световният опит показва между 70 и 75% по-малко кариеси, у нас е даже малко по-виско, допълни той.

Силанизирането представлява покриване на неравната повърхност на зъбите с безвреден тънък, но много твърд защитен слой.

Кариесите са най-разпространеният здравен проблем в света - официално той мъчи половината от човечеството. Загуба на зъбно вещество (емайл и дентин) е пряк резултат от киселините, които се образуват в плаката при взаимодействието между микроорганизмите и захарите. Киселините извличат минерали от емайла и правят зъба податлив на кариеси. Според проучванията процентът на кариесите е най-високо в страни с ниски и средни доходи, в които има голямо потребление на захар и евтини подсладени храни. И в същото време по-ниска хигиена и ограничен достъп до профилактика и лечение.

Доказана е категорична връзка между количеството на сладките храни и напитки и щетите върху зъбите. У нас тенденцията се засилва с тръгването на училище. В тази възраст обикновено отпада организирано по-здравослово хранене, което до момента е било отговорност на детските градини, обясниха зъболекарите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.