Лекар: Фините прахови частици имат отношение към онкологичните заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7964695 www.24chasa.bg

Освен фини прахови частици, във въздуха се отделят и летливи въглеводороди и най-различни други газове. Потенциално те могат да имат отношение към възникването на онкологични заболявания, заяви в д-р Александър Симидчиев – пулмолог в предаването „Тази сутрин” по повод мръсният въздух в София и други големи градове в страната през зимата.

„Не само фините прахови частици са важни, макар че са 70% от проблема. Ако решим това, много значително ще подобрим качеството на това, което дишаме”, посочи той.

„Опасността се появява по две причини – едната е концентрацията, а другата – епизода на излагане. Фини прахови частици има целогодишно от различни източници, докато при горенето на твърди отпадъци се случва само през зимата”, обясни още лекарят.

По думите му за справяне с проблема в затворените помещения биха могли да се използват пречистватели, а когато излизаме навън, може да носим определени видове маски, които намаляват няколкократно нивата на фини прахови частици.

„Проблемът не трябва да се превръща в паника. Когато говорим за прахови частици – има два вида. Фините прахови частици са с по-малък размер, който има здравни последици”, обясни д-р Александър Симидчиев.

Столицата тази сутрин е замърсена с 20% по-малко от вчера, но нивата са доста над допустимите норми, превишението 3-4 пъти. Това съобщи Николай Йорданов от гражданската инициатива airbg.info, която измерва качеството на въздуха в столицата.

Столичната община започна вече внезапни проверки в някой квартали, за да се установи какво се използва за отопление. Горенето на отпадъци да бъде престъпление, което се наказва със затвор. Това предлагат депутатите от ГЕРБ, които внесоха законови промени в борбата с мръсния въздух.

Има осигурени средства за смяна на отоплителните системи на 20 000 домакинства, припомни тя. До този момент обаче само 6000 са подадените заявления.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона