Ухапа ме куче. Ако е бясно?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7967236 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Бесът е остро вирусно заболяване от групата на зоонозите (болести на животните, рядко засягащи хората, обикновено при контакт с болно животно). Предаването на заразата става чрез ухапване или ослюняване от болни от бяс диви или домашни животни. В слюнката им има вируси на беса във високи концентрации.

Случаите на бяс при хората са в пряка зависимост от наличието на бяс сред животни. Заразяването на човек може да стане сред природата и в населените места от домашни животни. Източник на инфекция могат да бъдат всички заболели от бяс домашни животни. Най-често това са кучетата и котките.

Единственото ефективно средство за предпазване от бяс, с което разполага медицината, е ваксина. Тя се прилага с профилактична цел на изложени на висок риск от заразяване хора. Той е налице при някои професии. Ваксина се слага и с лечебна цел на ухапани от болни или съмнителни за бяс животни.

Решението за имунизация с лечебна цел взема лекар, работещ в специално определените за този вид имунизация звена в болниците. При всяко ухапване или само контакт със слюнката или одраскване от диво или домашно животно се преценява степента на риск от заразяване с бяс. Дори той да е най-малък, незабавно се започва безплатен имунизационен курс. Той се състои от 5 последователни инжекции, приложени по определена схема.

Задължение на личните лекари е да обработват с дезинфекционни препарати раната от ухапването. Те правят на пострадалия реимунизация срещу тетанус и дават направление за противобесния кабинет в населеното място.

Още отговори на здравни въпроси четете на 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Еднакво добри с микрофона и ските се оказа каймакът на българския попфолк. Певици временно загърбиха нощните заведения и атакуваха белите писти, за да покажат майсторлък в планинските курорти у нас и в чужбина. Кали от години е фурия на ски и не пропуска възможност да се пързаля. Тя е натрупала толкова голям опит

Вглъбен в телефона, докато пътува с градския транспорт в столицата, е Румен Леонидов. "България Днес" улови "Рицарят на книгата" да не се шири по луксозни коли и таксита, а като обикновен гражданин се слива с тълпата в мотрисата. Макар и повелител на книжното слово, явно Леонидов не може без модерните технологии в съвременния свят и все по-често

Какво по-хубаво от добре свършена работа и разходка с красива блондинка след това? Така завистливо оглеждаха столичани вчера правосъдния министър Данаил Кирилов, който, приключил със задачите си, бе уловен от топпапараците на "България Днес" с руса красавица. Натоварен с папки със законопроекти за "домашно" след работа