Симптом - ставите пукат

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7977158 www.24chasa.bg

При някои ставите пукат спонтанно, при други при специфични движения, а трети са способни волево да предизвикват тези понякога твърде неприятни звуци. В повечето случаи пукането се съпровожда от болка, ограничение в обема на движение на ставите, както и е резултат от някакво заболяване. То може да бъде предизвикано от възпаление на ставните повърхности, ставните връзки, капсули и кости. Получава се най-често при износване на ставните повърхности с възрастта, но може да се срещне и в млада възраст, особено след тежки натоварвания или травми. Ето някои от причините за пукането на стави:

Остеоартрит (шипове)

Състоянието типично се появява след 55-годишна възраст, но е възможно да се получи и по-рано. Жените са по-засегнати. Вследствие на промени в метаболизма на хрущяла по ставните повърхности се образуват пукнатини, а понякога и шипове - натрупвания от калций. Те деформират ставите, като предизвикват болки и пукане дори и при най-малкото движение. Остеоартритът е необратим. Възможно е обаче посредством терапия, противовъзпалителни, кортикостероиди и други медикаменти процесът да се забави или да се направи по-малко болезнен. Засегнати са всички стави, но най-често тези, които носят тежестта на тялото, напр. коленните.

Псевдоподагра (ставна калциноза)

Частен случай на остеоартрита. Подобно натрупване на отпадни продукти в метаболизма на ставите е "обковаването" на ставните повърхности с патологично натрупан калций. Това също затруднява движението, създава болки и шум при преместване от една позиция в друга. Лечението се осъществява от ортопед или ревматолог. Най-засегнати са коленните и ставите на ходилата.

Подагра

При нея се засяга палецът на крака. Обикновено се среща по-често при мъжете. Пряко е свързан с начина на живот и най-вече при преяждане с тежка храна. В организма циркулират повишени концентрации на уратни кристали. Те се натрупват на няколко места: в метатарзалната става на палеца на крака, под кожата на ушната мида, както и по ахилесовото сухожилие. Клинично се проявява с пристъпни, жестоки болки, които трудно се повлияват от обезболяващи. Лечението е медикаментозно - алопуринол, колхицин, нестероидни противовъзпалителни препарати.

Ревматоиден артрит

При това заболяване хрущялът на ставите се разяжда в резултат на автоимунна реакция спрямо структури по ставната повърхност. Болката протича на тласъци, като накрая се стига до трайно деформиране на ставите. Лечението е консервативно - противовъзпалителни, обезоболяващи, физиотерапевтични процедури и др. Усложненията могат да настъпят от ангажирането освен на ставите и на някои други структури, отново по автоимунен механизъм. Често срещано състояние е възпаляването на клапния апарат на сърцето. Най-застрашени са ставите на пръстите на ръцете, но също така могат да бъдат атакувани и тези на гръбначния стълб.

Хлабави ставни връзки

Ставният апарат се състои от повърхности, които са пряко продължение на костите; връзки, които осъществяват свързването между тях; ставна капсула от съединителна тъкан. При вродено по-хлабави сухожилни връзки и ставни капсули е възможно да се стигне до по-свободно движение на ставните повърхности. Тази причина за пукане на ставите се среща най-често сред по-млади хора, а може и да бъде предизвикана нарочно. Обикновено не се съпровожда от болка. Но всъщност е налице по-висок риск от изкълчвания.

Вродени заболявания на ставите

Съществуват някои заболявания на ставите, които протичат с асептична некроза, т.е. разяждане на ставата, болка и намаление на двигателната способност. Такива са напр. болест на Шауерман-Мау и др. Проявяват се още в юношеството и след операция се коригират.

Още отговори на здравни въпроси четете на 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции