Защо кръвното рязко пада?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7988024 www.24chasa.bg

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

За да предприемете някакви мерки, е необходимо да се установи причината за това състояние. Често явление в медицинската практика е рязкото спадане на кръвното налягане след прием на лекарства. В по-редки случаи кръвното налягане може да спадне рязко при промяна на позата на тялото от седнало или легнало положение в право (ортостатична хипотония).

Освен от лекарства рязкото спадане на кръвното налягане може да се прояви при неврологични, ендокринни и психични заболявания. Такива състояния се срещат при млади жени, свързани с менструалния цикъл, при гладни диети и при психоемоционални напрежения без прием на лекарства.

Това разнообразие от причини налага да се направи обстоен преглед от съответните специалисти. Може да се постави 24-часов холтер апарат за измерване на кръвното налягане и да се отчетат всички обстоятелства около момента на спадане на кръвното. Често при рязко ставане от леглото може да се получи такъв ефект. От всичко това следва да се проследи всекидневно в продължение на две седмици кръвното налягане сутрин и вечер и с резултатите да се обърнете към лекуващия лекар за уточняване на причината.

На всеки човек поне веднъж в живота му се е случвало при рязко ставане от леглото да получи световъртеж.Това състояние на рязко понижаване на кръвното налягане при промяна на положението на тялото от легнало в изправено положение е известно като ортостатична хипотония. Освен световъртеж при нея може да се стигне до кратковременна загуба на съзнание (синкоп). Установено е, че при хора на млада възраст синкопът се дължи на ортостатична хипотония в 13,4% от случаите.

Ортостатичната хипотония се получава вследствие на нарушение на функцията на вегетативната нервна система и механизмите, които обезпечават поддържане на кръвното налягане при прехода в изправено положение. При голяма част от хората тя се появява без налично органично заболяване, например при млади здрави жени след психотравма или депресия. При тези, които нямат органична причина, ние говорим за невровегетативна дистония. При други тя се развива вторично вследствие вегетативни полиневропатии при захарен диабет, алкохолизъм или амилоидоза. Най-често ортостатичната хипотония се среща вследствие на лечение с различни групи медикаменти, които понижават кръвното налягане.

Често при кръвотечения, повръщане, дехидратация се нарушават водно-солевият баланс на организма и регулацията на кръвното налягане. В този период болните са предразположени към ортостатична хипотония. Тези, които продължително са лекувани на легло, при първите ставания могат дори да колабират от снижение на налягането.

Лечението на ортостатичната хипотония трябва да бъде съобразено преди всичко с причините, които я предизвикват, и трябва да се провежда според съветите на съответните консултанти невровегетолози, психотерапевти и психиатри, кардиолози, ендокринолози и др.

Така например болните на хемодиализа изискват специално внимание поради честите пристъпи на хипотония, които пречат на всекидневната им активност. За тези болни японска група за изследвания препоръчва препарат, който премахва понижаването на кръвното налягане след ставане и неприятните усещания. Основни за лечението на ортостатичната хипотония при хора с невровегетативна дистония са немедикаментозните методи като промяна на живота и на личните емоционални изживявяния за преодоляване на хроничния стрес, пълноценен сън и регулярни физически натоварвания. Физиотерапия, масажи, барокамера, акупунктура, фитотерапия, хомеопатия др. са голям арсенал за положително въздействие. Понякога се налагат леки успокояващи лекарства. Отстраняват се цигари и алкохол и всички други влияещи негативно на нервната система вещества. При вторичната ортостатична хипотония се изисква преди всичко лечение на основното заболяване, което я причинява, например захарен диабет, алкохолизъм и др., а при лекарствено предизвиканата с медикаментите се заменят с по-подходящи.

Ниското кръвно налягане може да бъде нормално физиологично състояние у човека. С него той живее през целия си живот и се чувства комфортно. Най-често се среща при млади жени и спортисти, бременни и по време на диети.

Обикновено за хипотония говорим, когато горната граница е под 100 мм живак. Ниското кръвно налягане в тези случаи не се смята за заболяване и не носи никакви вреди. Понякога то може да се намали до такава степен, че да се усеща като световъртеж, а даже и да се получи колапс. Това се случва обикновено по време на менструация, нервно напрежение, преумора, гладуване, прекалено тютюнопушене, което налага тези фактори да се отстранят чрез промяна на начина на живот. В изключително тежки и редки случаи се стига до употреба на лекарства за повишаване на кръвното налягане, и то само по преценка на лекар специалист.

По-сериозен е въпросът, когато хипотонията е предизвикана от заболяване. Всички тежки и спешни болести могат да протичат с хипотония и дори с шок, затова те трябва да се лекуват комплексно и своевременно от специалисти.

Още отговори на здравни въпроси четете на 24zdrave.bg