Учени са определили четирите основни типа стареене

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8070433 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учените стигнаха до извода, че съществуват индивидуални "видове стареене" и определиха четири основни начина, по които стареенето на тялото протича при различни хора. Резултатите са публикувани в списанието Nature Medicine и цитирани от РИА Новости.

Учени от Училището по медицина на университета в Станфорд в продължение на две до три години регистрират нивата на определени микроби и биологични молекули (протеини, метаболити и липиди) при 106 здрави доброволци на възраст от 29 до 75 години и наблюдават как тези показатели се променят с течение на времето. За да направят това, те редовно вземали от участниците кръв, слюнка, урина, изпражнения, назални и чревни микробиоми и провеждали генетични изследвания, предава "Фокус".

Използвайки маркери на 10343 гени, 306 кръвни протеини, 722 метаболити и 6909 вида микроби, авторите идентифицират четири биологични пътя на стареенето на организма: метаболитен (метаболитен), имунен (понижен имунитет), хепатален (при нарушена функция на черния дроб) и нефротичен (при проблеми с бъбреци).

Учените обясниха, че принадлежността към един от видовете не означава, че други биологични пътища на стареене при хората няма да се появят. Типът показва посоката, в която нарастването на остаряващите биомаркери е най-силно изразено. Тези типове не са взаимно изключващи се, възможна е комбинацията им.

Става дума за доминиращия начин, по който молекулярните и други промени настъпват по време на стареене при хора от различни видове. Интересно е, че посоката на тези промени може да се намери дори в младостта.

Например, при метаболитния път, рискът от диабет се увеличава със стареенето, а за маркер служи повишеният хемоглобин А1. При хора с имунен тип се фиксират по-високо ниво на маркери за възпаление и по-висока склонност към заболявания, свързани с имунната система.

"Типът на стареене не е само етикет", казва директорът на University Press Майкъл Снайдер в съобщение за пресата на университета. "Това ще помогне на хората да се съсредоточат върху индивидуалните рискови фактори за здравето и да разберат в кои области е вероятно да се сблъскат с проблеми в бъдещето."

По този начин учените са доказали, от една страна, че процесите на стареене са много разнородни, а от друга - че въпреки това те следват фиксирани пътища.

"Виждаме ясни модели в начина, по който хората изживяват стареенето на молекулярно ниво. Има доста голяма разлика не само в това как човек остарява, но и в това колко бързо остарява", каза Снайдер.

Типът на стареене показва коя област на тялото се „износва“ най-бързо. Знаейки това, можете да промените начина си на живот и да забавите процеса. И така, 15 участници по време на изследването разкриха намаляване на общата честота на стареене, а в някои случаи и спад в нивата на маркерите за стареене поради промяна в начина на живот (преминаване към различна диета или загуба на тегло за метаболитен тип) или приемане на определени лекарства (например статини за нефротичен тип).

Авторите се надяват, че в бъдеще, разделяйки хората по вид застаряване, лекарите ще могат по-добре да прогнозират влошаващото им се здраве и да изберат индивидуално лечение за старост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански