Новите препоръки за здравословно хранене: пушачите имат нужда от +35 мг на ден, да идват от чинията.
Тръгне ли грипът, а той тръгна, се вдига и търсенето на портокали. В представите ни оранжевите цитруси са шампиони по съдържание на витами С и естественото хапче за профилактика. Пазарът отдавна е ликвидирал монопола му от времето на бедния зимен асортимент в социалистическия плод-зеленчук. Върхът е окупиран от зеленчук, а портокалите не влизат дори в челната тройка.
Другата разпространена заблуда е, че витаминът е достатъча профилактика срещу грипа и настинките. Оказва се, че витамин D е не по-малко важен за роботата на имунната система, а според много експерти има дори по-голям принос.
Незабелязано мина посланието, че новите препоръки за здравословно хранене увеличават полезната “норма” и за двата витамина с около 1/3 в сравнение с официалния стандарт от 2005 г. Защо?
Витамините С и D са силни антиоксиданти - пречат на клетъчното окисление и така подпомагат съпротивата на организма срещу болест, обясни проф. Веселка Дулева, национален експерт №1 по хранене.
Витаминът да идва от храната, е базово условие.
Физиологичните норми за възрастното население за витамин С се коригират с около 1/3 - от 60-70 на 95 мг. А в съветите към пушачите се отправя настойчиво предложение да се стараят да приемат с допълнително около 35 мг от храната. Вредните агенти от тютюна водят до повече окислителни реакции и съответно повече свободни радикали. Така расте нуждата от витамина.
Истинският шампион по витамин С на щанда с пресните плодове и зеленчуци в този сезон са чушките. Разпределена върху порция - на грам, дозата е най-висока в лютите и в добре узрелите червени чушки, следват зелените и след тях се нареждат белите.
Това, че са на второ място в своята шампионска група, не прави зелените чушки второ качество. Стандартна купичка за десерт с нарязания зеленчук надхвърля дневните нужди на човек в активна възраст. При поне 120 мг на порция това е 200% от препоръчителната дневна доза. Покрива и надскача и нормата за пушач.
Повече витамин С от портокалите имат и различните представители на разнородното растително семейство на зелето. Рекордьор е кейлът - вече достатъчно познат вид листно зеле, плътно зад него - броколите, карфиолът и брюкселското зеле.
Третото групово място държат ягодите, боровинките, малините, но в този сезон идват отдалече, берат се недоузрели и в повечето случаи се обработват за трайност. Това ги прави и скъпи. Сходно е положението с мангото.
Затова пък много адекватен избор са кивито и ананасът.
Чак след това идват портокалите - също ценен източник на полезното вещество, разбира се.
А другият приятел на имунната система витамин D? По съвет на дружеството на ендокринолозите се повиши и неговата препоръчителна норма, защото изненадващо се установи дефицит в голям процент от българите. В същото време расте списъкът от важните му роли – за имунитета, за костите, за щитовидната жлеза и още десетки процеси.
Така се стигна до консенсус и препоръчителните дневни стойности за витамин D вече са повишени 3 пъти - целта са 15 микрограма на ден.
Много хора обаче вземат за мярка американските препоръки и се стремят към 20 микрограма на ден.
Естествени значителни източници на витамина са мазните риби, яйчният жълтък, гъбите и зелените листни зеленчуци.