Може ли нередовен цикъл да е заради жлезата?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8080069 www.24chasa.bg

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза често водят и до нарушения в менструалния цикъл. При повишена функция на жлезата (хипертиреоидизъм) се наблюдава удължаване на цикъла, по-оскъдно и краткотрайно кървене, а при по-тежките случаи - вторична аменорея за периоди над 3 месеци. Фертилитетът (възможността за забременяване) може да е намален. Тези прояви се обуславят от нарушена регулация на яйчниковата функция във връзка с високите нива на тиреоидните хормони и отзвучават след тяхното нормализиране в резултат на лечение на основното заболяване.

При намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) цикълът също е нередовен. Тук са характерни маточните кръвотечения (мено- или метрорагии), дължащи се на оток на ендометриума и намален тонус на маточната мускулатура. Чести са ановулаторните цикли, обуславящи инфертилитет - резултат на повишение на тиреостимулиращия хормон (ТСХ) и пролактина, както и променено съотношение на хипофизарните хормони (ЛХ, ФСХ). Менструални нарушения могат да настъпят и при леките (т.нар. субклинични) форми на хипотиреоидизма. При настъпила бременност се наблюдава изоставане в растежа и развитието на плода, преждевременни раждания и мъртвораждания в случаите, когато диагнозата е неразпозната и не е провеждано заместително хормонално лечение.

Честотата на хипотиреоидизма при бременни жени е около 2%. Това изисква задължително изследване на бременните, които са съмнителни или рискови за хипотиреоидизъм - наличие на данни за прекарано тиреоидно заболяване, наличие на гуша и/или на тиреоидни антитела в кръвта, при фамилна обремененост. В някои държави е въведено задължително изследване - скрининг за хипотиреоидизъм на бременните, които живеят в ендемични (йоддефицитни) райони. Отдавна е известно, че йоддефицитните заболявания, към които се отнася ендемичната гуша, протичат с нарушения, свързани с менструални аномалии и патология на бременността. Йодната профилактика, провеждана системно и адекватно, предотвратява и отстранява тези нарушения. Същото се отнася за адекватното лечение на хипотиреоидизма с тиреоидни хормони.

Още съвети за щитовидната жлеза четете на сайта 24zdrave.bg